IJshockey | Aan de vooravond van de play-offs speelden de Tigers dit weekend hun laatste twee wedstrijden. Vrijdagavond stond het Silverdome in Zoetermeer op het programma. De dag daarop kwam huidig kampioen Tilburg naar de Jaap Edenhal.

Lewis Daniels | Foto’s Yolanda Simarro

De Tigers maken vijf goals tijdens de eerste twintig minuten tegen de Panters. Zoetermeer verschijnt een keer op het scorebord. Na de rust debuteert Midas Zaitsoff als goalie bij de Tigers. De vijf Amsterdamse punten in een wedstrijd die voor de Tigers vooral dient om het doelsaldo aan te vullen blijken een kalme aanloop. In de 24e minuut loopt de teller al uit naar 1-8.

Als het 1-9 staat komen de Panters voor de tweede keer aan bod, 2-9. In gestaag tempo, zo’n beetje elke minuut is het prijs, stijgt Amsterdam naar 2-12. Daarna vallen er een kleine tien minuten geen punten voor de gasten. Kort voor de tweede rust scoren de Tigers hun 13e goal.

Ook in de derde periode is Amsterdam heer en meester in het Silverdome, het team schrijft nog zes punten bij, waarvan de laatste twee in de 60e minuut worden gemaakt. Met vijftien verschillende scorende spelers blijkt dat het team meer in huis heeft dan alleen één toplijn, bijna alle Tigers hebben met een assist of goal hun persoonlijke score aangevuld. Voor Lucas Decker is sinds vanavond zijn eerste rake schot voor het Amsterdamse eredivisieteam een wapenfeit.

De dag daarop speelt Amsterdam in een stampvolle Jaap Edenhal een rustige eerste periode tegen huidig kampioen Tilburg. De thuisploeg voert de boventoon en raakt in de derde minuut tijdens een powerplay op voorsprong. Het is vooral druk in het thuisvak van de Trappers, al komt de wedstrijd door het behoudende, verdedigende spel van beide teams niet echt op gang.

Kort na de rust werkt Tilburg de achterstand weg. Beide teams gaan in een hogere versnelling en trekken het publiek mee in een enerverend ijsspektakel. Halverwege de derde periode staan de Tigers door het tweede rake schot van teamcaptain Calvin Pohlman weer op voorsprong, 2-1. Dan slaat het onheil toe. Om onduidelijke redenen en tot grote verontwaardiging van de supporters moet Polhman twee minuten naar de strafbank voor holding. Daar krijgt hij een paar seconden later gezelschap van een teamgenoot die een straf uitzit wegens delaying the game. De Tigers weten zich tot de tweede rust met twee man minder staande te houden tegen de Trappers, maar nemen een deel van de tijdstraf mee naar de derde periode.

Terug op het ijs blijkt de Tilburgse overmacht te groot en dat heeft gevolgen voor de stand, 2-2. Tijdens de achtste powerplay voor de Trappers komt Amsterdam in de 53e minuut op achterstand, 2-3. Ondanks grote druk van de Tigers op het Tilburgse doel is het steeds net geen prijs. Met het naderende eindsignaal (en weer een speler op de strafbank) is het te kort dag om op gelijke stand te komen, ook als de goalie is gewisseld voor een extra speler.

Het verlies van Tilburg is een domper zonder nadelige gevolgen. Amsterdam is het enige team in de eredivisie dat twintig wedstrijden in reguliere tijd won en is daardoor niet meer in te halen. Komend weekend spelen de Tigers uit en thuis in de play-offs. De tegenstanders zijn nog niet bekend. Meer informatie volgt later deze week.