Home IJopener Doe je mee op IJburg

Doe je mee op IJburg

0

Het was een geanimeerde avond half december in de FlexBieb, waar Doe Je Mee aan het aanwezige publiek ideeën voorlegde om vitale ouderen in IJburg meer met elkaar in contact te brengen. Margot Ruijter, een van de initiatiefnemers, leidde de avond. IJopener sprak met haar en mede-initiatiefnemer Mark Vermeer.

Joyce Hes | Foto Björn Martens

Na een hartelijk welkom in haar huis aan de Zwanenbloemstraat, stelde ik Margot en Mark meteen de hamvraag: Waarom zo’n initiatief? Want is er niet genoeg in IJburg aan voorzieningen en ontmoetingsplekken? En konden ze het verschil met wat bekend staat onder Stadsdorp aangeven?

Beiden waren daar duidelijk over: IJburg heeft te maken met een groeiende groep mensen die hier kwamen wonen toen ze jong waren en een gezin hadden. Maar inmiddels zijn de kinderen uitgevlogen en vragen ze zich af wat ze naast hun eventuele werk en/of gezin met hun energie gaan doen en hoe de toekomst als senior er wat dat betreft uit gaat zien. Margot is hier zelf een voorbeeld van. Ze woont al zestien jaar in IJburg, heeft geen kinderen maar had wel werk dat ze aan het afbouwen is. Ze vroeg zich toen af hoe ze haar expertise als klinisch arbeids- en organisatiepsychologe kon inzetten op vrijwillige basis.

Hoe het zo is gekomen

Margot is opgegroeid in Limburg in een café dat haar ouders dreven en waar de kinderen meehielpen en serveerden, en als er niets te doen was aan een tafel een puzzeltje deden. ‘Ik was altijd met ouderen om me heen’, aldus Margot, ‘En dat was de gewoonste zaak van de wereld.’

Vlak voor corona was ze nog actief in Groningen met een project Gezond oud worden en in de gemeente Ouder-Amstel heeft ze ook een project opgezet voor vijfenvijftigplussers. Zo wilde ze een markt realiseren, om vijfenvijftigplussers te laten meedenken over waar behoefte aan was. Helaas gooide corona roet in het eten. Margot zag mogelijkheden in IJburg juist ook voor mensen zoals zij en is gewoon bij wat bekenden en onbekenden langsgegaan met haar ideeën. In mei 2022 heeft ze zo kennisgemaakt met een fysiotherapeut in de buurt die al langer nadacht over het thema ouderen en activiteiten, een politicus uit de stadsdeelcommissie, mensen die hij weer kende uit de politiek en zijn straat en Mark van IJburg Boeken. En zo werd de eerste bijeenkomst belegd in de tuin van Margot. Daar werd geflosofeerd over het waarom en vooral het hoe van zo’n initiatief en vervolgens in kaart gebracht wat er eigenlijk al was. Dat bleek best veel maar nogal versnipperd en niet speciaal gericht op de doelgroep.

Activiteiten

Op digitaal platform Hallo IJburg kwam een bericht over het initiatief Doe Je Mee met de vraag of men belangstelling had om samen dingen te ondernemen, maar daar kwamen onvoldoende reacties op. Margot benaderde Evelien de Roos die tien jaar geleden een Stadsdorp in IJburg had opgezet en geleid. Helaas was dat initiatief na verloop van tijd ter ziele gegaan. Zoals Mark in ons gesprek aangaf: de tijd was waarschijnlijk gewoon nog niet rijp. Daarbij wil Doe Je Mee uitdrukkelijk de kracht zoeken bij mensen zelf. Het stadsdorp was ook meer gericht op juist ouderen die niet meer zo vitaal zijn en elkaar kunnen ondersteunen. Diverse partijen die van alles ondernemen in IJburg, zoals Vrijburcht, Dynamo en Factor IJ, hebben op de avond hun aanbod toegelicht. Daarna werden tafels gemaakt waar je kon aanschuiven zoals de tafel ‘borrelen en eten’, de tafel ‘cultuur’, de tafel ‘wandelen’, de tafel ‘sociaal’ en ook een tafel voor degenen die als hobby hadden om (in koud water) te zwemmen. Inmiddels zijn al groepjes gestart en komen er in het voorjaar buitenactiviteiten bij.

Communicatie en ruimte

Op langere termijn zoekt de groep een leuke ruimte en ook een geschikt communicatieplatform. Tot nog toe is dat Hallo IJburg. Om de vaart erin te houden, organiseren ze begin maart weer een bijeenkomst in de FlexBieb, waar iedereen die dit leest natuurlijk van harte welkom is.

Check www.halloijburg.nl | www.facebook.com/halloijburg
Contact [email protected]