Home Overzicht Tigers vs Hijs Hokij Den Haag: Trage start, ruime winst

Tigers vs Hijs Hokij Den Haag: Trage start, ruime winst

0

De Tigers begonnen zaterdagavond in eigen huis aan de play-offs. De eerste hindernis kwam uit Den Haag, dat op de zesde plek staat en daarmee alleen de Dordrecht Lions en de Yeti’s Breda achter zich heeft. De Amsterdammers moesten even op gang komen en maakten schoonheidsfouten, maar bepaalden de wedstrijd.

Een in de zesde minuut op het eerste gezicht ongevaarlijke situatie blijkt dat toch te zijn. Uit het niets staat Hijs Hokij op 0-1. Als teamcaptain Calvin Pohlman vier minuten later voor hooking op de strafbank zit, vergroot Den Haag de voorsprong met nog een punt. Werk aan de winkel. Weer terug op het ijs begint Pohlman met hulp van Alexander Karol en John Versteeg onmiddellijk aan het wegwerken van de schade: 1-2. Tot de eerste rust wemelt het van de Tigers in het Haags doelgebied, punten vallen er niet.

In de tweede periode wordt snel duidelijk dat de Tigers de regie in handen hebben. Binnen een minuut maakt Calvin Pohlman met assists van Alexander Karol en Tobias Kathan de gelijkmaker. De ontlading op het veld en bij het thuispubliek is groot. Terwijl Luca van der Genugten twee minuten van het veld is voor slashing en Den Haag zich bij het Amsterdams doel verdringt om de powerplay te benutten, gaat Lance van Duin er razendsnel vandoor met de puck. Door zijn prachtige doelschot verandert de twee op de linkerzijde van het bord in een drie. Een pass van Jim Vorster geeft Tobias Kathan gelegenheid de puck door te sluizen naar Billy Grapperhaus, die zich al verdekt bij de goal heeft opgesteld en raak schiet, 4-2. Kort voor de tweede onderbreking arriveren Calvin Pohlman en Stef Overweg met de puck in het aanvalsvak, waar John Versteeg de Haagse goalie om de tuin leidt, 5-2.

De Tigers luiden bij een twee-op-een situatie de derde periode in met het zesde punt. Rocco van Hoorn geeft aan, Michael Mackie-Kwist rondt af. Vier minuten later valt er een gat in de Amsterdamse verdediging, die niet altijd op orde is. Hijs Hokij haakt er meteen op in en zet de teller op 6-3. In de minuut daarop wijst Donny Pohlman met een voorzet van Ivan Muso de gasten opnieuw op de feiten, 7-3. De Tigers versperren de weg naar hun goal voor Den Haag en sluiten het net. Terloops pakt Stef Overweg met een assist van opnieuw Ivan Muso het achtste punt voor de thuisploeg. Rocco van Hoorn en Michael Mackie-Kwist werken nogmaals samen. Van Hoorn reikt aan, Mackie-Kwist rekent af, 9-3. Hokij houdt de moed erin en slaagt er vlak voor het eindsignaal in een vierde punt bij te schrijven.

Ook winst in Den Haag

Met 9-4 als eindstand gingen de Tigers vol vertrouwen naar Den Haag voor de beslissende wedstrijd. Ook in de Uithof waren ze heer en meester op het ijs.

Na achtenhalve minuut verzilvert Billy Grapperhaus de pass van Sam van Duin. Even later valt de beurt aan Alexander Karol, die de puck krijgt aangereikt van Calvin Pohlman en John Versteeg.

De 0-3 valt in de tweede periode. Tobias Kathan en John Versteeg bieden de helpende hand, de afzender is opnieuw Billy Grapperhaus. Met de klok op ruim vijfentwintig minuten, meldt Alexander Karol zich eveneens voor de tweede keer bij het Haagse doel en doet het duo Pohlman/Versteeg weer het voorbereidende werk. Hokij geeft zich nog niet gewonnen en loopt kort daarop een punt in, 1-4. John Versteeg maakt daar na de voorzet van Tobias Kathan korte metten mee, 1-5. Vier minuten later geeft Hijs Hokij antwoord met een raak doelschot, waar Kathan voor de Tigers reageert  als Rocco van Hoorn en Jim Vorster de weg daarvoor vrij maken, 2-6

Amsterdam gaat met een teamlid minder de derde periode in. Marino Bakker wordt vlak voor de tweede rust met een game gestraft voor kneeing. Halverwege de slotfase staat de ploeg met drie man op het ijs zonder schade op te lopen. De bijna vier minuten durende powerplay van Hokij heeft geen gevolgen voor de stand. De voorzet van Rocco van Hoorn aan Sam van Duin wel, 2-7. Het is de laatste keer dat de puck een goal in glijdt.

De Tigers beginnen met dubbele winst aan de eindfase. Dat Amsterdam dit seizoen niet alle wedstrijden zo makkelijk wint als voor corona, kan onterecht de suggestie wekken dat het team minder in vorm is. Werkelijke reden is dat het niveau van de concurrerende ploegen omhoog is gegaan. Waar het twee jaar geleden ontbrak aan gelijkwaardige tegenstanders, knokt de ploeg nu voor zijn punten. Leuk voor het publiek en waarschijnlijk ook voor de spelers zelf.