Home Overzicht Tijdelijk onderwijsgebouw op Roeterseiland door forse groei aantal studenten

Tijdelijk onderwijsgebouw op Roeterseiland door forse groei aantal studenten

0

Na de grote verhuizingen de afgelopen jaren, gaat de schop weer in de grond aan de Nieuwe Achtergracht. De UvA gaat een tijdelijk onderwijsgebouw neerzetten op het grasveldje achter de Sarphatistraat.

Ruim een jaar geleden werd een eerder plan voor een gebouw op de plek die in de buurt bekend staat als Petit Versailles, nog afgeblazen. De coronacrisis en de daarmee samenhangende sterke groei van digitaal onderwijs had volgens het college van bestuur de bouw van extra onderwijsruimtes overbodig gemaakt. Op dat standpunt komt de universiteit nu terug.

Oorzaak voor deze koerswijziging is volgens de UvA een forse groei van het aantal studenten. Daarnaast heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt dat er misschien geen behoefte meer is aan de grote onderwijszalen die in het eerdere plan waren voorzien. Wel aan kleine zaaltjes voor het in het digitale tijdperk zo broodnodige fysieke contact tussen studenten en docenten.

Er komt nu een tijdelijk pand van 11 meter hoog, 45 meter lang en 35 meter breed met in totaal bijna drieduizend vierkante meter vloeroppervlak. In het pand komen achttien onderwijsruimtes voor dertig personen en zes onderwijsruimtes voor vijftig personen. De entree van het gebouw komt aan de kant van de Nieuwe Achtergracht. Alle faculteiten op de campus kunnen gebruikmaken van de ruimtes.

De oplevering staat gepland voor september 2022, bij de start van het nieuwe studiejaar. De UvA verwacht op basis van de nu beschikbare informatie dat het onderwijsgebouw vijf tot tien jaar zal blijven staan.