Home Dwars nieuws Tong gevonden in De Kat

Tong gevonden in De Kat

0

Ruimte voor vrouwen! Dat wilden studentes die in 1981 een pand kraakten in de Dapperbuurt. In die tijd was er in voetbal antines en herensociëteiten nog weinig plaats voor vrouwen. En zo werd De Kat geboren, een intieme ruimte waar vrouwen aan het woord kunnen komen.

Anneke Hesp | Foto De Kat

Veertig jaar later zijn de studentes verdwenen, maar floreren de koffieochtenden, kookclub en taallessen in de Wagenaarstraat nog steeds. De gesprekken gaan in een van de twintig talen waar de vrouwen zich van bedienen; een mooie aanwijzing van hoe divers onze buurt is. Zoals een van hen zegt: ‘We sparen de sores van de hele week op en dan kunnen we die hier bij elkaar kwijt.’

Nederlands oefenen

Natuurlijk wordt er ook Nederlands gegeven in het Kathuis. Want kunnen meepraten is belangrijk in deze tijd van participatie. Voor Mila speelt daarbij niet alleen gebrek aan kennis van het Nederlands. ‘Bij mij op straat houd ik mijn mond als ik zie dat mensen zomaar blikjes en papiertjes op de grond smijten. Ik durf niks te zeggen.’ Dat zijn het soort zaken dat in haar groep besproken kan worden. Daar heeft ze haar tong gevonden zoals ze zegt, nadat ze het certificaat van De Kat gekregen heeft.

De organisatie heeft momenteel 34 taalcursisten in twee beginnersgroepen, een licht gevorderde, een gevorderde en een groep voor Kennis van de Nederlandse Samenleving. Maar voorzitter Michaëla Coenraads maakt duidelijk dat De Kat geen opleiding geeft voor het inburgeringsexamen: ‘We helpen vrouwen wel en dankzij deze extra hulp zijn vrouwen geslaagd. We geven laagdrempelig les, waarbij het sociale aspect een grote rol speelt.’

Cursist Helen Richardson beaamt dat. ‘Ik ben Engels, dus als mensen dat horen schakelen ze meteen om naar mijn taal. Het is dan heel moeilijk om dat Nederlands te oefenen. Maar in mijn groep hadden we allemaal een andere moedertaal. We komen uit Syrië, Irak, India, Oekraïne en Engeland.’ Ook jonge Marokkaanse bruiden komen naar De Kat. Die moesten voor vertrek wel eerst het examen Nederlands doen, maar hier kunnen ze de taal echt leren gebruiken.

Voorlichting

De taalgroepen worden geleid door vrijwilligers, Nederlandse vrouwen die naast of na hun werk deze uitdaging aan willen gaan. Alle activiteiten, zoals de kookclub, koffieochtenden en de middagen voor 55+ vrouwen in samenwerking met Cordaan worden begeleid door vrijwilligers. Andere activiteiten worden georganiseerd naar gelang behoeften naar voren komen of vaardigheden aangeboden worden. Vaak wordt daarvoor samenwerking met andere organisaties in Oost gezocht om voorlichting te geven. Dat kan de wijkagent zijn, de brandweer, een verpleegkundige of studenten die uitleg komen geven over juridische zaken.

Momenteel komen per week zo’n 80 vrouwen naar De Kat. Deelname is over het algemeen gratis, alleen voor de taallessen moet een kleine bijdrage per schooljaar betaald worden.

Voorzitter Coenraads is trots op De Kat: ‘Nieuwe cursisten en vrijwilligers zijn altijd welkom. En we kunnen onze kleine ruimte op sommige middagen ter beschikking stellen aan anderen die zelf maatschappelijke activiteiten willen organiseren.’

Meer informatie www.vrouwenruimtedekat.nl