Vorig jaar mei is gestart met de werkzaamheden voor de verlenging van tramlijn 26. Deze week is een belangrijke mijlpaal bereikt: de eerste rails liggen nu op Strandeiland. In totaal is er ongeveer 700 meter dubbelspoor aangelegd op Haveneiland, Centrumeiland en Strandeiland.

Er resteert nog ongeveer een kilometer recht spoor en de aanleg van de nieuwe keerlus voordat de tramlijn helemaal klaar is. De planning is dat de tram in december 2025 naar Centrum- en Strandeiland rijdt.

Tram 26 loopt nu vanaf station Amsterdam Centraal tot het begin van de Pampuslaan.  Naast de werkzaamheden aan het tramspoor, is nu ook begonnen met de bouw van twee nieuwe bruggen. Over deze bruggen rijdt de IJtram straks naar Centrumeiland en Strandeiland. Vanaf december 2025 rijdt de tram door naar Strandeiland, nog voorbij strand IJburg. Bewoners kunnen dan binnen 30 minuten vanaf Strandeiland bij Amsterdam Centraal zijn.

Hoogwaardige elektrische bussen straks van en naar IJburg

Niet alleen de IJburgtram wordt uitgebreid. n de planning staat een snelle elektrische bus die vanaf december dit jaar tussen IJburg en NS-station Bijlmer ArenA gaat rijden. Een jaar later gaat er ook een snelle elektrische bus rijden tussen IJburg en Weesp. Daarvoor wordt nu een laadstation gebouwd op Strandeiland. Stations Weesp en Bijlmer ArenA zijn belangrijke vervoersknooppunten voor reizigers richting Amsterdam en de regio. De reistijd naar Schiphol, Utrecht, Amersfoort en Den Haag wordt hierdoor een stuk korter. De bussen zijn een aanvulling op de bestaande busverbindingen.

Het bouwen van nieuwe wijken heeft volgens stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting alleen zin als er ook wordt gewerkt aan de bereikbaarheid en toegang van en naar deze wijken. ‘De uitbreiding van het openbaar vervoer is daarom essentieel voor de groei van IJburg. Gelukkig lopen de werkzaamheden voor de IJtram op schema. Met de verlenging van de IJtram en de nieuwe buslijnen zorgen we ervoor dat deze nieuwe woonwijken goed verbonden zijn met de rest van de stad en de regio. Dit biedt niet alleen gemak voor de bewoners, maar draagt ook bij aan een duurzame en bereikbare stad.’

Meer over de IJtram naar Centrum- en Strandeiland
amsterdam.nl/verlengingijtram
Meer over Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) van en naar IJburg
amsterdam.nl/hovijburg.