Grote drukte vrijdagavond in het atelier van Werkpaard aan de Mauritskade. De aan de Gerrit Rietveld Academie studerende kunstenaars van Design Lab openden hun expositie Traps 13. Het is de eerste tentoonstelling van de internationale derdejaars studenten.

Lewis Daniels

Voor Yorick Bakker was deelnemen aan de expositie behalve een uitdaging ook een verandering. ‘Normaal maak ik bewegende kunst. Deze keer bedacht ik een stilstaand object dat interactief is.’ Bakker creëerde Green Fingers For Tech, een verbinding tussen technologie en de natuur waar hij zich diep verbonden mee voelt. De bladeren, bladstelen, draden en schakelaars vormen een (stilstaand) geheel. De natuur en techniek zoals Bakker die graag ziet.

Voir du pays van Martin Imler

Martin Imler (Strasbourg, Frankrijk) raakte tijdens treinreizen tussen zijn geboortestad en Parijs gefascineerd door het landschap en probeerde dat te doorgronden. In zijn videoreportage Voir du pays heeft hij daar gesprekken over en verwerkt hij zijn eigen ervaringen. De film belicht ook de agrarische en economische kijk op het gebied en de gevolgen van klimaatverandering.

Remnants of the present van Maas van Duinhoven

In de ‘Whodunnit?’ Witch Hunters Hunt van Maja Wachowski is de grote vraag wie de heks heeft vermoord. Een hoofdpijndossier, niet voor niets liggen twee strips paracetamoltabletten op tafel. De kunstvariant op het Engelse, in 1943 bedachte moordspel Cluedo is gemaakt van natuurlijke en plastic producten, en verwijst zo ook naar de relatie tussen technologie en natuur. De priegelige structuur van het geheel geeft de tafel een ‘hekserige’ tint.

Als kind vond Maas van Duijnhoven muntjes op de grond, dit was het begin van met gevonden voorwerpen gemaakt kunst, meestal kleine objecten. De voorstellingen die Van Duijnhoven maakte, ontwikkelden zich tot (geschreven) verhalen met afbeeldingen. Technologie, fantasie, natuur en creativiteit, in de wereld van Traps 13 vormen ze een geheel.

A cloud of Serenity