Home Duurzaam Troep opruimen bindt

Troep opruimen bindt

0
Jaco en Kees hebben inmiddels een flinke lijst van vrijwilligers die helpen schoonmaken.

Het blijft een grote ergernis voor bewoners, ook die van Oost: de troep die wordt achtergelaten in de openbare ruimte. Jaco en Kees hebben het initiatief genomen om regelmatig met een groep stadgenoten die troep op te ruimen.

Arie van Tol | Foto Henk Pouw

De lokale overheid wordt geacht de openbare ruimte schoon te houden, is de gangbare opvatting. Maar Jaco en Kees vinden dat burgers ook zelf een verantwoordelijkheid hebben. ‘Men zou wat minder nonchalant mogen zijn in het weggooien van rotzooi als verpakkingen en peuken,’ vindt Kees. En Jaco voegt daar aan toe: ‘En waarom zouden burgers niet zelf een deel van de troep kunnen opruimen?’

Sinds bijna een jaar komen eens in de paar weken op zaterdag een groep mensen op een afgesproken punt in Oost om daar de handen uit de mouwen te steken. Op de lijst van Jaco staan inmiddels zo’n veertig mensen. ‘Natuurlijk zijn die er niet allemaal, het is vrijwilligerswerk, maar we hebben een groep erg gemotiveerde bewoners.’ Er zijn grijpers en afvalzakken in voorraad.

Kees benadrukt dat het samen opruimen van troep ook een sociale kant heeft: ‘Ik heb in de groep vrienden en kennissen erbij gekregen.’ Jaco: ‘De groep mensen is voornamelijk tussen de 20 en 40 jaar oud, maar in principe kan iedereen zich bij ons aansluiten.’ Op de website troeptroep.nl is een filmpje te zien van het opruimwerk. Als je op ‘calendar’ in de linker bovenhoek klikt kun je zien wanneer een volgende ‘clean up’ gepland staat.

Jaco en Kees hebben inmiddels een flinke lijst van vrijwilligers die helpen schoonmaken

Creatief met afval

Tom de Bruin

De bijzondere geveltuin op de Radioweg 3 wordt dagelijks bewonderd en gefotografeerd door jong en oud en maakt gesprekken los. Alles wat in de tuin ligt is gevonden ‘afval’ dat grotendeels met de creativiteit van bewoner Tom de Bruin een nieuw leven heeft gekregen en een leuk geheel vormt. De creatieve geveltuin is voorzien van staande tempex platen en daarvoor grindtegels waar de aarde tegen aan ligt. Dat zorgt voor een simpele warmte-isolatie bij de voorgevel die geen spouwmuur heeft. En zo wordt flink op de stookkosten bespaard. ‘Doordat iemand ging verhuizen kreeg ik de rotsstenen. Speelgoed en de lege verrassingseitjes heb ik van een kennis gekregen. De kachelpijpjes heb ik nieuw bij het vuilnis gevonden.’