Home BoekvandeWeek ‘Trust Exercise’ van Susan Choi

‘Trust Exercise’ van Susan Choi

0

Mijn favoriete boeken zijn bomvolle maar korte romans. Toen ik de aankondiging las van Choi’s Trust Exercise dacht ik al: dit zou er wel eens zo-een kunnen zijn. En ik werd niet teleurgesteld.

3 Trust Exercise beslaat zo’n 250 bladzijden en gaat over een jaar aan een high school met een prestigieuze theaterafdeling. Daar maakt Sarah kennis met David, met verlangen, met seks, met jaloezie, met verraad, onder de ogen van een docent die alle verwarring en intense gevoelens van haar puberteit graag aan wil spreken – for the stage, natuurlijk. Hij houdt er dubieuze methodes op na, deze Mr. Kingsley, al doet hij alles duidelijk vanuit de overtuiging dat dit de manier is om van deze kinderen grote acteurs te maken.

Choi’s stijl deed me denken aan Manon Uphoffs laatste boek, ook zo gericht op het overdragen van een intense ervaring. Zo traumatisch als Vallen is als vliegen wordt het in Trust Exercise niet, maar wie weet niet hoe hoog emoties oplopen, hoe intens de pieken en dalen zijn als je langzamerhand toetreedt tot de volwassen wereld. Hoewel, langzamerhand? Sarah valt in één keer over die grens heen, in een wereld die haar te weinig veiligheid biedt.

En dan begint het boek ineens opnieuw. Alle verhoudingen verschuiven. Een personage uit het eerste deel stapt uit de marge om alle gebeurtenissen in een ander licht te plaatsen. De stem schakelt van puberaal naar middelbaar en neurotisch. Wat al een heel sterk boek was, wordt nog rijker. Materiaal voor discussies over vroeger, over volwassen worden, maar ook over nu, over wie je het verhaal van je leven laat vertellen.

_____

Trust Exercise is geschreven door Susan Choi
verschenen bij Serpents Tail
Harm ten Napel is  boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland, Roetersstraat 41