Home Groen Tuincentrum wil helpen de stad te vergroenen

Tuincentrum wil helpen de stad te vergroenen

0

Tuincentra willen maar al te graag planten en bomen verkopen. Maar op hetzelfde moment dragen ze daarmee bij aan de vergroening van de stad. En dat is nodig om hittestress, regenval en afname biodiversiteit te lijf te gaan. Met gratis boompjes, het inleveren van tegels voor planten en het ondertekenen van een ‘groene belofte’ gaat Intratuin de boer op.

Een tuin zorgt voor de opname van CO2, biedt insecten en vogels een leefomgeving en draagt bij aan natuurlijke verkoeling. Uit het onderzoek blijkt dat ruim acht op de tien Nederlandse tuineigenaren weet dat groen in de tuin belangrijk is. Toch is minder dan de helft van Nederlanders met een tuin bereid die daadwerkelijk te vergroenen. Gemiddeld bestaan Nederlandse tuinen voor 44 procent uit tegels en slechts voor 36 procent uit begroeiing. Voor twee derde van Nederlandse tuineigenaren is een terras of zitje de voornaamste redenen voor een gebrek aan groen in de tuin. Een derde schuift het af op ‘geen zin in onderhoud’.

De groenspecialist heeft als missie om Nederland te vergroenen en wil toewerken naar een minimale vegetatie van 50 procent in de tuinen van ons land. ‘Wij willen Nederland helpen inzien wat het belang is van een levende, groene tuin en concrete handvatten bieden om de voor- en achtertuin of het balkon of dakterras te verduurzamen en te vergroenen. Dat hoeft niet ingrijpend te zijn en kan vaak met minimaal onderhoud’, aldus directeur Kleinbussink. De komende tijd zet de groenspecialist in op educatie rondom het belang van het vergroenen van de tuin en op concrete activatie zodat Nederland meteen aan de slag kan.

Intratuin start deze maand met het weggeven van 50.000 boompjes (zaailingen) ter gelegenheid van de Nationale Boomfeestdag op 14 oktober. En eerder op 27 maart het initiatief  ‘Tegel eruit, plant erin’ waarbij je een gratis plant krijgt als je een stoeptegel inlevert. Het milieu is overigens niet de enige goede reden voor een groenere tuin. Méér dan de helft van de tuineigenaren zien de tuin als een welkom stukje natuur in een versteende omgeving en voor 70 procent is tuinieren een ontspannende bezigheid.