Home Overzicht Twee nieuwe gezichten in dagelijks bestuur stadsdeel Oost

Twee nieuwe gezichten in dagelijks bestuur stadsdeel Oost

0
Rick Vermin, Carolien de Heer en Jan-Bert Vroege vormen straks het dagelijks bestuur van Oost.

PvdA’er Carolien de Heer wordt de nieuwe stadsdeelvoorzitter in Oost. Zij was sinds 2020 lid van het dagelijks bestuur in West en daarvoor jarenlang actief als raadslid. Carolien de Heer woont op IJburg. Jan-Bert Vroege wordt namens D66 dagelijks bestuurders in het stadsdeel. Hij is in Oost geen onbekende. In 2010 werd Jan-Bert Vroege raadslid in de stadsdeelraad van Oost. Daarna was hij acht jaar opvallend actief in de gemeenteraad. Rick Vermin begint namens GroenLinks een tweede termijn als bestuurder in het stadsdeel. Op 22 juni zal de gemeenteraad over dit voorstel van B en W een besluit nemen.

Carolien de Heer (46) was twee jaar lang dagelijks bestuurder in West met onder andere bewonersparticipatie, openbare ruimte en groen, verkeer en dierenwelzijn als aandachtsgebieden. Ze was in West opvolger van Jeroen van Berkel die onverwachts overleed. Voor die tijd was ze gemeenteraadslid voor de PvdA. Zij volgt Maarten Poorter op, die nu burgemeester is van de gemeente Dijk en Waard. Carolien de Heer woont op IJburg.

Ook Jan-Bert Vroege (47) woont in Oost, in de Oosterparkbuurt om precies te zijn. Hij is geen onbekende in Oost. In 2010 werd hij gekozen als van de stadsdeelraad. Daarna was hij acht jaar lang een van de meest actieve en opvallende raadsleden in de Stopera. Al eerder ging zijn naam rond als D66-kandidaat voor het dagelijks bestuur in Oost. Nu kan hij een bijdrage leveren aan zijn eigen Oost.

GroenLinkser Rick Vermin (43) gaat voor een tweede termijn. Hij hield zich de afgelopen jaren bezig met de energietransitie. Een dieptepunt van de afgelopen jaren noemde hij in oost-online de ‘verharding en stellingnames in het debat rond de windturbines’. Ook de procedure rond de renovatie van de openbare ruimte in Middenmeer-Noord ging hem niet best af. Het ontbreken van een omgevingsvergunning leverde problemen op. Die gevoelige klus moet hij nu tot een goed einde brengen.

De nieuw te benoemen leden van het dagelijks bestuur van het stadsdeel voeren tot 2026 het beleid van het stadsbestuur uit. Het college moet de bestuurders om advies vragen bij beslissingen die te maken hebben met een stadsdeel. Om dat advies te geven vraagt het dagelijks bestuur op hun beurt weer advies aan de stadsdeelcommissie die bestaat uit gekozen vertegenwoordigers uit de buurt. Dat advies wegen ze mee in het advies aan het stadsbestuur.

In alle zeven stadsdelen is er een dagelijks bestuur dat bestaat uit een voorzitter en twee bestuursleden. Behalve in Zuid en Zuidoost zijn de stadsdeelbestuurders lid van de PvdA, GroenLinks en D66. Dat zijn de grootste partijen in de gemeenteraad.