Home Kunst Twee tentoonstellingen voor jonge ontdekkers in Het Rembrandthuis

Twee tentoonstellingen voor jonge ontdekkers in Het Rembrandthuis

0
Foto Frank van der Burg.

Fotoportretten van kinderen als eenzame jonkvrouwen, zonnekoningen en magiërs, in combinatie met Rembrandts etsen. Ze zijn te zien tijdens de tentoonstelling ‘Hoed op voor Rembrandt’ in Het Rembrandthuis. Je vindt er ook het antwoord op de vragen ‘Wat maakt Rembrandts kunst zo bijzonder’ en ‘Waar werd verf van gemaakt in de zeventiende eeuw?’. De tentoonstelling ‘Hallo Rembrandt!’ geeft daarop het antwoord.

De twee nieuwe tentoonstellingen, speciaal voor jonge ontdekkers, zijn vanaf 19 december te zien in Museum Het Rembrandthuis. In ‘Hoed op voor Rembrandt’ komen de mooiste, gekste en meest extravagante hoofddeksels voorbij. De fotoserie kwam tot stand in het meerjarige kunstproject Hoed op voor Rembrandt van Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School. Kinderen van basisscholen ontwierpen een hoed en zijn geportretteerd, in degeest van Rembrandt, door fotograaf Marije van der Hoeven. De resultaten zijn vrolijk, ontroerend en verrassend. De kinderen zijn trots en denken na over wie zij vroeger zouden zijn geweest.

(v.l.n.r.) Valentino (2019), Mynne (2008) en Xenia (2013) door Marije van der Hoeven uit de serie Hoed op voor Rembrandt.

‘Hallo Rembrandt! is een actieve tentoonstelling voor volwassenen met kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar. Wat maakt Rembrandts kunst zo bijzonder? Waar werd verf van gemaakt in de zeventiende eeuw? Leer Rembrandts meesterwerken kennen door samen te kijken en te doen. Zo kun je Rembrandts belichting uitproberen, bekijken uit hoeveel lagen een schilderij werd opgebouwd of in een pigmentenkast duiken met alle pigmenten die Rembrandt gebruikte om zijn verf mee te maken. Met interactieve elementen als digitale schermen en een photobooth met Rembrandteske belichting ontdek je hoe Rembrandt werkte. Waar kun je dit beter beleven dan bij Rembrandt thuis? Een bezoek voelt al vanaf het begin als een avontuur. Deze tentoonstelling is geïnitieerd en samengesteld door het Mauritshuis in Den Haag en was daar te zien in de zomer van 2019.

De tentoonstellingen Hallo Rembrandt! en Hoed op voor Rembrandt zijn van 19 december tot en met 11 april te zien in Museum Het Rembrandthuis.