Tweeëntwintig onthullingen voor één kunstwerk. ‘U Bevindt Zich Hier’ eert met tweeëntwintig vierkante betonnen zuiltjes toonaangevende bewoners of groepen bewoners die stadsdeel Oost in de twintigste eeuw kleur hebben gegeven. Het was de eer aan stadsdeelbestuurder Ivar Manuel om de zuilen stuk voor stuk te onthullen. ‘Zo’n uitgebreide onthulling heb ik nog nooit gedaan.’ Voor hem was het een hele klus, maar Oost is nu wel een interessant kunstwerk rijker.
Foto’s Corrie Groen
De zuiltjes staan langs het water aan de Oranje-Vrijstaatkade, vanaf stadsloket Oost tot aan de hoek bij de Polderweg. Ieder zuiltje heeft een verhaal. Kunstenaar Martijn Sandberg stond na iedere onthulling stil bij de woorden die hij op het zuiltje heeft aangebracht. De bijbehorende namen van personen en de achtergrondinformatie vind je niet in de woorden op het kunstwerk. Ze nodigen uit om zelf na te denken over de ‘Erfenis van de Twintigste Eeuw’.
Bij het denken over de woorden op de zuiltjes kun je toch worden geholpen. De website www.u-bevindt-zich-hier.nl kun je gebruiken als online gids. Daar vind je achtergrondinformatie over de persoon, groep of locatie waar het zuiltje aan refereert. De website is dan ook onderdeel van het kunstwerk.
‘Voor de duur van de lectuur’ is de tekst op het eerste zuiltje bij het Stadsloket. Die tekst komt uit het boek ‘Het geheim van de schrijver’ van Renate Dorrestein. Op de website geeft Martijn Sandberg bij ieder van de zuiltjes uitgebreid uitleg. Als je met je smartphone langs alle zuiltjes hebt gelopen, kom je uiteindelijk bij het zuiltje met de tekst ‘Op weg naar het einde’ de titel van een roman van Gerard Reve. Je bent dan meteen ook bij brouwerij Poesiat en Kater waar je nog een rustig kunt nadenken over de ‘Erfenis van de Twintigste Eeuw’.
Het kunstwerk ‘U Bevindt Zich Hier’ is het afsluitende onderdeel van een reeks kunstwerken die sinds 2002 in stadsdeel Oost zijn geplaatst in het kader van het project ‘Erfenis van de Twintigste Eeuw’. Daarmee besteedt het stadsdeel aandacht aan belangrijke mensen en gebeurtenissen uit die periode. De andere kunstwerken zijn ‘Flowers‘ van Karel Appel, het Theo Thijssenmonument van Jan Wolkers en de gedenktekens van Steffen Maas voor Gerard en Karel (van het) Reve, J.C. Bloem, Eli van Tijn en het gedenkteken bij het Muiderpoortstation.
Oost zou ook eens Stolpersteine moeten leggen voor iedere Joodse bewoner die uit huis is gesleurd, gedeporteerd en vermoord.
Tot op heden zijn er door kunstenaar Gunter Demnig 173 Stolpersteine gelegd in Oost; Amsterdam telt in totaal ruim 600 struikelstenen. Op 26-27 maart 2020 komt hij weer naar Amsterdam om er een aantal te plaatsen.