Home Overzicht Uit het Geheugen van Oost | Na Advent komt Kerst

Uit het Geheugen van Oost | Na Advent komt Kerst

0

Een impressie: hoe een niet-christen Kerstmis in Nederland beleeft.

Het verhaal van Jabbar Noorbakhsh | Uit Het Geheugen van Oost

Kerst is geboorte van de Christus. Waarom in Nederland Kerstdagen als donkere dagen en eenzaamheid worden beschouwd of geassocieerd, is een raadsel. Kerst betekent niet donkere dagen zoals meestal wordt gezegd. Zeker, de dagen in deze periode zijn korter omdat wordt beweerd dat Christus in de winter geboren is. In december 2014 jaar geleden was er nog geen elektriciteit ontdekt. Geboorte van Jezus heeft geen donkerheid en eenzaamheid met zich gebracht. Jezus is geboren in een stal , waar die schapen en koeien waren. Bij zijn geboorte zien wij meestal in verschillende schilderijen een paar mensen bij Hem. Jezus zelf heeft een licht om zijn lichaam en hij was niet alleen.

We zijn nu in jaar 2014 in Amsterdam-Oost. We zien op straat hoeveel feestlichten er branden. Er wordt niet bezuinigd. Elektrische feestlichten zijn niet genoeg. Thuis worden veel kaarsen gebruikt.

Er wordt meer dan alle andere maanden eten thuis klaar gemaakt en restaurants in Oost moeten gereserveerd worden. Kerstshoppen geeft al jaren een goede winst voor winkeliers. Ook het nieuwe winkelcentrum Oostpoort profiteert. Van nieuwe kleding tot nieuwe spullen voor huishouden en woninginrichting. Het is tijd om geld uit te geven en de financiële wereld draait door.

De tafels zijn beter dan andere dagen in het jaar gedekt. Met veel fantasie van inrichting. Chocolade overal. Kerstmuziek overal. In mijn woning in Transvaal geeft een kunstboom iets van kerstsfeer. In Oost hoor ik gedurende kerstdagen dat sommige zeggen: alweer kerst! Ik haat naar mijn familie te gaan! Ik wil weg! Ik zal kerst niet thuis zijn. Ik vind het jammer dat er weer bomen gekapt moet worden voor kerst.

Dappermarkt en Linnaeusstraat zijn versierd met kerstlampen en ook als je door de ramen kijkt laten de kerstbomen zien dat Christus is geboren. De eerste Kerstbomen zijn zo rond 1500-1530 in Elzas (o.a. Straatsburg) waargenomen. Pas in de 19e eeuw verspreidde het gebruik van de Kerstboom zich verder in Europa, vooral onder protestanten, de katholieken volgden later. Het Vaticaan hield dit lang tegen, want het neerzetten van een kerstboom werd gezien als een heidens gebruik. In de oude schilderijen van meesters, zoals Rembrandt (1606) zien we geen kerstboom.

Persoonlijk voel ik de kersttijd, als ik mijn witte kunst-kerstboom versier en steeds in plaats van e-kaarten, kerstkaarten van vrienden krijg. Ikzelf stuur bijna geen kerstkaarten. Ik wens wel mijn christelijke vrienden vrolijke Kerstdagen ondanks dat ik weet dat mijn meeste christelijke vrienden traditioneel en niet door overtuiging van hun geloof met dit feest bezig zijn.