Home Overzicht Voormalig burgemeester Ed van Thijn overleden

Voormalig burgemeester Ed van Thijn overleden

0

Ed van Thijn, voormalig burgemeester van Amsterdam, is vanochtend op 87-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de gemeente Amsterdam op verzoek van zijn vrouw en dochters bekend.

Ed van Thijn werd op 16 augustus 1934 in Amsterdam geboren. Als joods jongetje uit de Rivierenbuurt overleefde hij de Jodenvervolging, ondanks dat zijn onderduik werd verraden.

Als bestuurder stond Van Thijn pal voor de rechtsstaat en als volksvertegenwoordiger was hij een vurig debatteerder. De langstzittende burgemeester na de Tweede Wereldoorlog liet Amsterdam veiliger en leefbaarder achter. Van zijn inzet voor de ondernemers en de reputatie van Amsterdam in de wereld plukt de stad nog steeds de vruchten. Over zijn ultieme drijfveer was hij duidelijk: ‘Racismebestrijding was voor mij de belangrijkste reden om in de politiek te gaan en uiteindelijk ook om naar het burgemeesterschap van Amsterdam te dingen.’

Namens de Partij van de Arbeid zat Ed van Thijn van 1962 tot 1971 in de gemeenteraad van Amsterdam en van 1967 tot 1981 in de Tweede Kamer. Hij was tweemaal minister van Binnenlandse Zaken. Van 1983 tot 1994 was Ed van Thijn burgemeester van Amsterdam. Van Thijn was van 1999 tot 2007 lid van Eerste Kamer.