Home Kunst Uitspraken Nola Hatterman en Johan Cruijff Langs de Oranje-Vrijstaatkade

Uitspraken Nola Hatterman en Johan Cruijff Langs de Oranje-Vrijstaatkade

0
Foto Peter Cuypers.

Langs de Oranje-Vrijstaatkade staan op tweeëntwintig massieve zuilen uitspraken van toonaangevende bewoners van Oost. Het kunstwerk dat de naam ‘U Bevindt zich Hier’ meekreeg is uitgebreid met twee uitspraken. Het kunstwerk van Martijn Sandberg is nu verrijkt met  uitspraken van voetballegende Johan Cruijff en kunstenares Nola Hatterman.

Nola Hatterman en Johan Cruijff woonden beiden in Oost en gaven het stadsdeel kleur in de twintigste eeuw. De uitspraak ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ van Johan Cruijff en ‘Maak kunst van het leven’ van Nola Hatterman zijn daarom toegevoegd aan het kunstwerk. Stadsdeelbestuurder Ivar Manuel is blij met de toevoeging van boegbeeld Nola Hatterman omdat het aantal vrouwen dat vertegenwoordigd is in dit kunstwerk nog aan de lage kant is. Voor een grote held uit Oost stond de zuil al klaar, natuurlijk voor niemand minder dan Johan Cruijff.

Ivar Manuel laat weten dat er nog ruimte is voor twee nieuwe zuilen voor toonaangevende vrouwen die overleden en verbonden zijn aan stadsdeel Oost. Ideeën kun je mailen naar [email protected].

‘Erfenis van de Twintigste Eeuw’
De zuilen op de Oranje Vrijstaatkade zijn het laatste onderdeel van een reeks kunstwerken die sinds 2002 in stadsdeel Oost zijn gemaakt in het kader van het kunstproject ‘Erfenis van de Twintigste Eeuw’. De bijbehorende namen en de achtergrondinformatie worden bewust niet genoemd in de teksten op de zuilen. Ze nodigen uit om zelf na te denken over de ‘Erfenis van de Twintigste Eeuw’. De website u-bevindt-zich-hier.nl is een online gids en maakt onderdeel uit van het kunstwerk. Via een QR-code bij het kunstwerk kunnen voorbijgangers de achtergrondinformatie vinden over de persoon, groep of locatie waar de zuil naar verwijst.