Home BoekvandeWeek Ulf Stark: ‘De Weglopers’

Ulf Stark: ‘De Weglopers’

0

50 Vorig jaar las ik onder de kerstboom het prachtige boek Liefde is niet voor Lafaards van de schrijver Ulf Stark. Het is een kinderboek dat zich afspeelt rondom kerst, in een koude winter in Zweden ten  tijde van tweede wereldoorlog.

De vader van Fred, de hoofdpersoon uit het boek is naar de grens met Noorwegen gestuurd om die te bewaken. Fred mist hem en dan is hij ook nog verliefd op een roodharig meisje uit zijn klas. Het boek is prachtig vormgegeven en het boek ontroert mede door het personage van Fred die door Ulf Stark krachtig is neergezet.

De schrijver overleed in 2017 en is in Zweden wereldberoemd. In de jaren tachtig en negentig werd hij in Nederland vooral bekend door zijn boeken voor jongeren die uitkwamen bij uitgeverij Lemniscaat.  Ik las zijn boeken toen erg graag maar ik moet eerlijk bekennen dat ik daarna lang niets meer van hem heb gelezen.

Mede door de Nederlandse schrijver Edward van de Vendel is Ulf Stark in Nederland weer herontdekt. Van den Vendel vertaalde Liefde is niet voor Lafaards prachtig en dat deed hij ook weer bij het allerlaatste boek die Stark zelf schreef De Weglopers. Het boek verscheen dit najaar bij uitgeverij Querido.

De Weglopers verteld het verhaal van de opa van Klein-Gottfried. Hij ligt in het ziekenhuis en hij moet de hele tijd in bed blijven liggen. Zijn grootste wens is om nog een keer naar het huisje op het eiland te gaan waar hij en oma vroeger woonden. Weglopen uit het ziekenhuis is niet zo eenvoudig maar Klein-Gottfried bedenkt een plan.

Net las Liefde is niet voor Lafaards, ontroert ook dit boek. Dit komt onder andere door de prachtige dialogen tussen Klein-Gottfried en opa. De tranen stonden in mijn ogen als opa aan zijn kleinzoon uitlegt waarom hij elke dag een theelepeltje vossenbessenjam eet omdat het ‘voelt alsof oma nog in de vossenbessenjam zit’. De prachtige in kleur gemaakte illustraties van Kitty Crowther zorgen ervoor dat tekst en beeld elkaar versterken. Bovendien geven de tekeningen goed de sfeer van het verhaal weer.

De Weglopers kreeg ik dit jaar van Sinterklaas in mijn schoen. Misschien heb jij geluk dit jaar en ligt er een exemplaar van dit wonderschone boek onder de kerstboom op jou te wachten.

_____

De Weglopers is geschreven door Ulf Stark
de illustraties zijn van Kitty Crowther
het boek is vertaald door Edward van de Vendel
en verschenen bij uitgeverij Querido
Lisa Fase 
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145