Vaarverbod had positieve invloed op het leven onder water

0

Een maand lang was er een vaarverbod. Direct gingen twaalf duikers op drie locaties in Oost voor onderzoek het water in. Zij onderzochten hoeveel invloed de coronacrisis heeft voor het leven onderwater. Best veel, zo bleek.

De duikers konden zien dat het onderwaterleven flink verbeterd was door de stille periode op de grachten. Het water was veel minder troebel is geworden. Hierdoor komt er twee keer zoveel licht terecht op de bodem. Dat leidde tot een uniek herstel van de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Zo konden waterplanten door het helder geworden water meer groeien, belangrijk want zij bieden een omgeving voor vissen, krabben en onderwaterinsecten.

De duikers kwamen op alle drie de onderzochte locaties in Oost veel leven tegen. Bij de Amstelsluizen, recht voor theater Carré, werden veel rivierkreeftjes gezien. In de voormalige haven van het Marineterrein werden een grote rivierkreeft en een school jonge baarzen gezien. In de Ringvaart van de Watergraafsmeer kwam het meeste leven voor met veel onderwaterplanten, zwartbekgrondels, jonge baarsjes en rivierkreeftjes.

Ecoloog Jeroen van Herk is enthousiast. Hij is een van de initiatiefnemers van het project. Wel is er werk aan de winkel, waarschuwt hij. ‘Om de onderwaternatuur in de stad echt vooruit te helpen, is het van belang dat er voldoende rustige, ondiepe plekken met structuur komen. Bijvoorbeeld in doodlopende grachten.’