Met het groeiend aantal niet-Nederlandstalige bewoners in Amsterdam neemt de behoefte aan Nederlandse taalcursussen toe. SamenSpraak Oost biedt datgene, waar in andere cursussen niet altijd ruimte voor is: het oefenen van spreekvaardigheid. Voor de IJopener een belangrijk thema en een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan de SamenSpraak-taalcoaches.

Corry Zoll | Foto Renske Totté

SamenSpraak Oost, onderdeel van het Wijkopbouworgaan Oost, zet zich in voor anderstaligen uit Amsterdam Oost die hun Nederlandse spreekvaardigheid willen verbeteren. Taalcoaches Barbara van Schaik (58) en Hester Bakker (36) vertellen met enthousiasme en passie over hun activiteiten en contacten als taalcoach. Zij hebben ervaren dat de anderstaligen die zich aanmelden, zoals expats en statushouders, zeer diverse achtergronden hebben. Ook voor mensen die al jaren moeite hebben met het Nederlands kan een jaar werken met de taalcoach de woordenschat vergroten en leiden tot meer gespreksmogelijkheden.

Bij SamenSpraak Oost worden een Nederlandstalige vrijwilliger – de taalcoach – en een anderstalige aan elkaar gekoppeld om samen te praten over hun dagelijks leven. Het ene taalkoppel praat over wat er de afgelopen week allemaal gebeurd is. Het andere bespreekt bijvoorbeeld brieven van de gemeente Amsterdam of de Belastingdienst en bekijkt wat er met de teksten wordt bedoeld en wat er gedaan moet worden. Zo kan een anderstalige tegelijk beter wegwijs raken in de Nederlandse samenleving.

SamenSpraak Oost organiseert regelmatig trainingen voor haar taalcoaches in samenwerking met onder andere ‘Leef en leer!’. Daar ontmoeten de vrijwilligers elkaar en kunnen ze ervaringen uitwisselen. Ook geeft SamenSpraak Oost tips voor lesmateriaal en handige websites. En indien nodig kan je als taalcoach altijd bellen voor advies.

Eén-op-één relatie

Een taalcoach helpt op een laagdrempelige manier een anderstalige buurtbewoner met de taal. Het fijne van het systeem van taalcoaches is dat het om een één-op-één relatie gaat waarin de deelnemers goed op elkaar worden afgestemd. ‘Het is vertrouwd, en een taalmaatje kan alles aan een taalcoach vragen,’ zegt Hester. Ze benadrukt ook dat door bijvoorbeeld samen te eten en te kletsen je veel leert over de ander. Dit is dus ook een kans om kennis te nemen van andere culturen. In het gesprek met Barbara en Hester wordt duidelijk hoe de taalcoach in de praktijk werkt.

Iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen en de Nederlandse taal kan zich als taalcoach aanmelden. Bij aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Op basis van de informatie uit het gesprek zoekt de coördinator een anderstalige die goed bij je past. Bijvoorbeeld omdat jullie dezelfde hobby’s hebben of andere overeenkomsten met elkaar delen. Je ontvangt een mail met daarin de gegevens van de anderstalige. Vervolgens maak je een eerste afspraak om kennis te maken. ‘In het eerste gesprek probeer je een beeld te krijgen van de verwachtingen van de ander,’ aldus Hester en Barbara.

Mooie ontmoetingen

Vereist is wel dat de taalcoach elke week een tot twee uur beschikbaar is en in principe minimaal een jaar deelneemt. Als taalcoach praat je wekelijks Nederlands met je taalmaatje. Het gaat dus niet om taalles: je kunt thuis afspreken, een wandeling maken of naar de bibliotheek gaan. Dat bepaalt het koppel samen. ‘Ook plan je de afspraken samen en kan je rekening houden met elkaars agenda,’ vertelt Hester. Taalcoach zijn is dus heel flexibel vrijwilligerswerk. Na een jaar kan je gekoppeld worden aan een nieuwe anderstalige die je hulp goed kan gebruiken.

Het is duidelijk een andere benadering dan werken volgens een of andere bestaande methode. Barbara vertelt dat zij en haar taalmaatje een belangstelling voor fotografie delen: ‘Het was echt een match made in heaven.’ Ze bezochten samen tentoonstellingen in het fotografiemuseum FOAM. ‘De inbreng van beide kanten was duidelijk gelijkwaardig,’ zegt Barbara, die er zelf ook van geleerd heeft. Bijvoorbeeld hoe zij eenvoudige taal kan gebruiken en feedback kan geven op spreekvaardigheid. Ook dat maakt de taalcoaching bijzonder.

Ook taalcoach worden?

Meld je aan via samenspraakoost.nl.
Voor meer informatie kun je SamenSpraak Oost bellen op maandag en woensdag tussen 9.30 en 11.30 uur op nummer 06 1960 0633.
Contact [email protected].