Home Duurzaam Vattenfall stelt definitief besluit over bouw biomassacentrale Diemen uit

Vattenfall stelt definitief besluit over bouw biomassacentrale Diemen uit

0

De bouw van de omstreden biomassacentrale van Vattenfall in Diemen gaat voorlopig niet door. Het energiebedrijf heeft de plannen tot de zomer van 2021 in de ijskast gezet vanwege de felle kritiek die er al jaren is op de komst van de centrale. Bewoners, de politiek en natuurorganisaties zien de centrale niet zitten.

Vattenfall wil in Diemen een biomassacentrale bouwen als vervanging voor de huidige verouderde energiecentrale. Het bedrijf wil met de biomassacentrale verduurzamen. Maar de komst van de biomassacentrale is al jaren onderwerp van discussie. Omwonenden, maar ook de gemeenteraad van Diemen, hebben geprobeerd de komst van de centrale tegen te houden – tot nog toe zonder succes. Afgelopen april kreeg Vattenfall een vergunning voor de bouw.

Door de aanhoudende discussie vanuit politiek, gemeenten en maatschappelijke organisaties over de plannen wil Vattenfall dat de Nederlandse overheid na de zomer met een duidelijk duurzaamheidskader voor biomassa komt. Vattenfall wil met de uitkomsten daarvan opnieuw in gesprek te gaan met betrokken partijen vóórdat een definitief besluit over de bouw zal worden genomen.

Het al jaren actieve actiecomité Schone Lucht gelooft niet in de goede intenties van Vattenfall. ‘Wij zijn het sinds dit plan al niet eens met de komst van de biomassacentrale. Daarom hebben wij sinds vorige maand al twee beroepen tegen hen lopen’, vertelt voorzitter Swart voor AT5. ‘Het is een slimme stunt om nu naar buiten te brengen dat ze willen wachten, terwijl ze dit door onze beroepen sowieso al moesten. Omdat de overheid binnenkort komt met een duurzaamheidskader voor biomassa, is het van hen een heel doordacht plan geweest dat ze nu komen met dit nieuws’, aldus Swart.

De gemeenten in de omgeving van Diemen twijfelen aan de duurzaamheid van de centrale, omdat het verbranden van houtkorrels volgens hen voor vervuilende uitstoot zorgt. Datzelfde geldt voor de vele vrachtwagens met pallets die de hele dag door hun gemeentes rijden om de centrale te bevoorraden. Het protest klinkt niet alleen in politieke kring, ook een petitie tegen de biomassacentrale werd eerder al grif ondertekend.

Helemaal van tafel is het plan voor de biomassacentrale niet. Vattenfall zegt nog steeds achter haar keuze te staan en stelt dat biomassa een goede duurzame vervanger is voor de oude centrale.

‘Naar verwachting publiceert de Nederlandse overheid binnenkort een duurzaamheidskader voor biomassa dat beschrijft onder welke voorwaarden biomassa een breed gedragen bijdrage aan onze klimaatdoelen kan leveren’, aldus Martijn Hagens van Vattenfall Nederland. ‘Ondertussen blijven we doorwerken aan de voorbereidingen van dit project, zoals we hebben afgesproken in het Klimaatakkoord. We verwachten een definitief besluit te kunnen nemen na volgend jaar zomer.’

Na volgend jaar zomer moet een definitief besluit worden genomen over de komst van de centrale.