Home Dwars nieuws Veranderde omstandigheden

Veranderde omstandigheden

0

Gerommel in de Alpen. Ze willen waterreservoirs aanleggen om kunstsneeuw te kunnen maken voor de wintersport.

 Peter Hoogendijk

Er is wegens klimaatontwrichting en navenante temperatuurstijging een tekort aan echte sneeuw. Er is trouwens ook een samenhangend tekort aan regenwater. Dus er zijn wel meer gegadigden voor water in een reservoir. Landbouw, scheepvaart, industrie, drinkwatervoorzieningen, noem maar op. Dus om daar nou kunstsneeuw van te bakken?

Kun je zeggen: die lui zijn gek daar in de bergen, ze zouden zich moeten aanpassen aan de veranderde omstandigheden, maar wij hier in Watergraafsmeer kunnen er ook wat van.

Schaatsen in T-shirt

Afgelopen oktober, heerlijk weer, 20 graden, the upside of climate change zeg ik maar. Ik fiets door sportpark Middenmeer voor een wekelijks potje voetbal en ik zie de lichtjes van de Jaap Edenbaan branden. Ze zijn aan het schaatsen. Terwijl het T-shirtweer is. Wat? Ja, het is 8 oktober geweest hè. Het schaatsseizoen is begonnen. Ja, maar het is plus 20 graden! Ja nee ja, 8 oktober is 8 oktober. Dan gaan we schaatsen.

Mensenkinderen, wat gebeurt er toch. We zijn collectief van het padje. De wereld op z’n kop. Voetballen in de woestijn? Tuurlijk. We bouwen daar zonder scrupules een paar enorme koelkasten, buiten 50 graden en binnen lekker fris, mag wat kosten, steekpenningen en mensenlevens, en ballen maar. Autoracen? Ook leuk. We tuigen een enorm circus op dat de hele wereld rondvliegt langs allemaal speciaal aangelegde asfaltbaantjes, om daar met een paar auto’s zo hard mogelijk op rond te crossen. Met volkomen uitontwikkelde fossiele technieken. Dat mag ook wat kosten, de Saoedische olieboer Aramco betaalt alles. Oogjes dicht en centjes toe. Juichen maar!

Gewoon wandelen

Alles wordt omgekeerd. Als je in deze donkere, lauwwarme herfstdagen zin hebt in iets tropisch, dan weet een buurtgenoot van ons wel raad. Hij spoort ons aan op radio en tv om naar Costa Rica te vliegen om daar je glimlach te ontdekken. Hotel met airco, be happy, doei! Het is dezelfde buurtgenoot die reclame maakt voor grootgrutter Jumbo en in de slipstream daarvan ook voor de Formule 1. Hoofdsponsor van de ‘koningsklasse’ van de fossiele industrie is het Saoedische Aramco, maar dat had ik al gezegd. Oliedollars en zwart geld, de ex-CEO van Jumbo Frits van E. zit er warmpjes bij deze winter.

Zullen we stoppen met kunstijs en nepsneeuw? Er is een Frans Alpendorp waar ze inmiddels ’s winters gewoon blijven wandelen. Alleen als er sneeuw valt kan er gelanglauft worden. Anders niet. Heel goed! Even op de website van Jaap Eden gekeken. Bij de veel gestelde vragen staat iets over ‘slecht weer’. Alleen ‘onweer’ geldt als slecht weer, dan kan er niet geschaatst worden. Warm weer is geen probleem: ‘De schaatslessen gaan altijd door ook met hoge temperaturen tenzij er anders wordt gecommuniceerd.’

Ik stel voor dat Jaap iets anders gaat communiceren: ‘Bij temperaturen boven 5 graden Celsius kan er NIET geschaatst worden. We zetten de ijsmachine uit, maar kom gezellig langs, want we gaan dan rolschaatsen. En als de polder volloopt gaan we kanoën, ook leuk!’

[email protected]