Home Overzicht Verbeelding wekt de dingen tot leven op nieuwe theaterfestival

Verbeelding wekt de dingen tot leven op nieuwe theaterfestival

0

Plein Theater komt met het ‘Queering Puppets Festival Amsterdam’, een festival waarin niet de mens het centrum van de wereld is en ook niet de theatervloer. Het is de verbeelding die de dingen tot leven wekt.

Queering Puppets Festival Amsterdam geeft het podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater en poppenspel. Een versmelting van ambacht en technologie, waarbij traditionele categorieën worden opgeheven voor het oog van de toeschouwer. Tijdens dit meerdaagse festival staan nu eens niet de mensen centraal, maar de dingen. Met welke karakters en objecten worden we omringd? Hoe wekt de verbeeldingskracht ze tot leven? De niet-mens zal voor het voetlicht treden in diverse, hybride vormen.

Het idee voor het festival ontstond tijdens de zoveelste lockdown van 2021. Toen besloten poppenspeler en theatermaker Cat Smits en Berith Danse, directeur Plein Theater, theatermaker hun droom te realiseren om dit theaterfestival op te zetten. Er zullen toonaangevende en geëngageerde voorstellingen en films te zien zijn van onder andere Ariel Doron, Cat Smits Company, Duda Paiva Company, TAMTAM Objektentheater, Ulrike Quade Company, Tg Winterberg en een expositie van ArtCollective BetweenTwoHands.

De ambitie is om Queering Puppets Festival Amsterdam tot een jaarlijks terugkerend festival te maken. Tijdens het festival organiseert her theater speeddates waarin we met elkaar in gesprek willen gaan over hoe we een eigenzinnig festival als dit jaarlijks kunnen organiseren. Ook zijn er workshops, een clubavond, opent Cultuurticket.nl een online stream met poppenspel en beeldende voorstellingen voor het festival, en meer.

Het festival opent op woensdag 23 maart met Bruce Marie van de Duda Paiva Company en eindigt op zondag 27 maart met een livestream van de opening van de International Theatre Day van het zusterpodium Buque Azart in Ecuador. Dagelijks zijn er tal van voorstellingen.