Home Oostelijk Havengebied Verdachten van geweld tijdens undercoveractie in Oostelijk Havengebied veroordeeld tot celstraf

Verdachten van geweld tijdens undercoveractie in Oostelijk Havengebied veroordeeld tot celstraf

0

Twee mannen die tijdens een undercoveractie vorig jaar december twee agenten bestolen en met pepperspray bespoten zijn op 7 april door de rechtbank veroordeeld tot celstraf.  Ook zijn twee motoragenten aangereden. Een verdachte krijgt een celstraf opgelegd van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Hij was eerder al veroordeeld voor geweldsdelicten en voorwaardelijke op vrije voeten. De verdachte die het geld stal, krijgt vier maanden celstraf, waarvan een voorwaardelijk.

De agenten hadden contact met iemand die hen een vuurwapen aanbood. Ze spraken op 11 december af in het Oostelijk Havengebied om zogenaamd het wapen te kopen. Twee van de drie verdachten stapten op de J.M. van der Meylaan bij de undercoveragenten in de auto om de koop af te handelen. Tijdens het sluiten van de deal pakte een verdachte zo’n tweeduizend euro af van de agenten. De andere verdachte spoot pepperspray naar hen.

Met het geld rende de eerste verdachte naar een auto met daarin de derde verdachte, die tijdens het wegrijden op twee motoragenten stuitte en in z’n achteruit met hoge snelheid tegen ze aanreed. Een van de motoragenten verklaarde klem te zitten tussen de auto en zijn motor. De rechtbank beschouwt het voorval als een poging tot zware mishandeling, meerdere stoptekens van de agenten werden genegeerd.

De verdachten konden later alsnog worden aangehouden. De politie trof in de auto een half geladen alarmpistool. Omdat deze onzichtbaar onder de bestuurdersstoel lag, acht de rechtbank niet bewezen dat de bestuurder dit wist. Later bleek dat deze verdachte geen rijbewijs had. In zijn woning werden later ruim 300 MDMA-tabletten aangetroffen.