Home Overzicht Verdwenen Stolperstein Gorontalostraat opnieuw gelegd

Verdwenen Stolperstein Gorontalostraat opnieuw gelegd

0
Zorgvuldig plaatsen medewerkers van de gemeente de struikelsteen in de Gorontalostraat.

De op 8 oktober verdwenen Stolperstein ter nagedachtenis aan de Joodse venter Hartog de Rooij (1878-1942) is woensdag opnieuw gelegd. Dit gebeurde in het bijzijn van drie kleinkinderen van De Rooij. Aanvankelijk wisten ze niet dat bij de voormalige woning van hun grootvader een steen was gelegd. Dit ontdekten ze nadat de Stolperstein verdween en Het Parool daarover berichtte.

Het leggen (en opnieuw leggen) van de steen is een initiatief van Stolpersteine Indische Buurt. Dit actiecomité wil komende jaren voor alle 558 uit de Indische Buurt omgebrachte Joden een steen leggen.

De Rooij woonde in de Tweede Wereldoorlog op de Gorontalostraat tot hij in 1942 werd opgeroepen zich te melden. De nazi’s vermoordden hem op 64-jarige leeftijd in Auschwitz. Zijn dochter is ook omgebracht. Zoon Abraham overleefde de oorlog omdat hij een gemend huwelijk had.

Behalve dat hun grootvader een lieve man was, weten de kleinkinderen weinig van hem. Ze hebben alleen drie foto’s. Voor hun vader was het te moeilijk over hem te praten. Dat de Stolperstein plotseling verdween, was erg pijnlijk voor hen. Het initiatief van het actiecomité Stolpersteine Indische Buurt raakt hen diep.

Eerder dit jaar verdwenen tijdens werkzaamheden per abuis Stolpersteinen op de Sarphatistraat. In de Gorontalostraat werd niet aan de bestrating gewerkt.