Home Overzicht Verhalen uit de Plantage | Seksie  

Verhalen uit de Plantage | Seksie  

0
| Verhalen uit de Plantage | Dick Pol

Je ontkomt er niet aan dezer dagen: het WK voetbal in Qatar. Met stijgende verbazing zie ik dat NPO-1 of Net-1, of hoe dat ook heet, de hele dag die onzin uitzendt. Voorzien van voorspelbaar commentaar dat het niveau van de kleuterschool amper overstijgt. Door zogenaamde experts die zwelgen in zelfgenoegzaamheid. Mijn eigen gevoel hierover is tweeslachtig. Ik houd van sport en blijf graag op de hoogte. Ik vind dat ik dit toernooi dat zich afspeelt op de puinhopen van menselijk drama zou moeten negeren. Een kampioenschap georganiseerd door een bond die wordt geleid door een cynische crimineel. Bij de volgende ‘presidentsverkiezingen’ heeft de man niet eens een tegenkandidaat. Toch kijk ik regelmatig. Ik ben denk ik met velen die hier ook zo tegen aan kijken. Omdat ik niet overal buiten wil staan heb ik potato chips ingeslagen.

Wanneer de wedstrijden worden onderbroken door een ‘human interest’ reportage hoor ik Louis van Gaal zijn vrouw uitnodigen voor een nummertje op de hotelkamer. Toevallig want het geluid van de tv staat bij mij meestal uit. ‘Wippie’ zegt ie. Misschien heeft hij het niet gezegd, is het een ‘deep fake’ grap.  Dat is ook zo iets. In het kader van de fameuze voetbalhumor.

Midden jaren zeventig. Ik ben nieuw in de Plantagebuurt. Op mijn verkenningstocht breng ik een bezoek aan de lokale kroeg. Aan de toog tref ik buurvrouw A.. We raken in gesprek. Na wat koetjes en kalfjes zegt ze opeens, in strak Amsterdams: ‘Zullen we een wippie maken?’ Geen onredelijke vraag, daar niet van. Maar, zelfs in deze wilde tijd, tamelijk onverwacht. Ik denk eerst dat ik haar niet goed versta. Het overvalt me een beetje. Ik zeg, ook niet van gisteren, (bijna) spontaan: ‘ik denk niet dat mijn vriendin dit leuk vindt’. A. hield het reilen en zeilen in de Plantage, bleek later, nauwlettend in de gaten. Ze had waarschijnlijk al geconstateerd dat ik single was. ‘Jammer’ zegt ze stoer. Ik ben A. daarna nog duizend keer tegengekomen, maar dit punt was voorgoed uit de wereld.

Hup Louis, hup Holland ! ‘Laat de leeuw niet in zijn hempie staan!’