Home Overzicht Vermiste exotische kat weer thuis

Vermiste exotische kat weer thuis

0

De Amsterdamse politie zocht afgelopen dinsdag een ontsnapte serval. De Afrikaanse katachtige wordt als huisdier gehouden in een woning op de IJburglaan. Het roofdier is in goede gezondheid teruggevonden en herenigd met zijn baas.

De eigenaren meldden zelf dat Petunia (2) dinsdagochtend naar buiten glipte. Het zorgde voor onrust in de buurt. Later op de dag werd de katachtige bij het Diemerpark omsingeld en gevangen met een lasso. Daarna werd het dier bedekt en ingewikkeld met een deken en terug naar zijn huis gebracht, waar de politie een stevig gesprek voerde met de eigenaar. Die heeft het dier al sinds het twee weken oud is. Sommige omwonenden zijn niet blij met de exoot in hun buurt. Het dier is gevaarlijk voor kinderen en kleine huisdieren als konijnen en cavia’s.

Volgens stichting Aap, die een verbod wil op het houden van exotische dieren is een stedelijke woonwijk als IJburg allesbehalve geschikt voor het houden van een serval. Daarnaast zouden veel eigenaren niet weten hoe ze goed voor hun exotische dieren moeten zorgen. Stichting Aap probeert deze dieren te herplaatsen in bijvoorbeeld dierentuinen.

Vanaf 1 januari 2024 is het houden, fokken of verhandelen van katachtigen verboden in Nederland. Omdat de dieren niet zijn geregistreerd is hun aantal onbekend.