Home Overzicht Verhalen uit de Plantage | Wordt de Muiderpoort gesloopt?

Verhalen uit de Plantage | Wordt de Muiderpoort gesloopt?

0
| Verhalen uit de Plantage | Dick Pol |

Hirsch Gebouw… Apple Store… computerprobleem. Ik ben weer eens op het Leidseplein, waar ooit gedichten, verhalen en liederen werden geschreven, het Plein dat schittert op tekeningen, foto’s en schilderijen, ‘het magisch centrum’. Hier werd mooie muziek gemaakt, hier dansten de hippies, ze strooiden met bloemen. Dramatische aanblik, de tranen springen me in de ogen. Dit was de ‘leukste plek van Europa’ (de Sarphatistraat ‘de mooiste’).

Het lijkt nu, na een tienjarige ‘opknapbeurt’, enigszins op de entree van een Rotterdams winkelcentrum… verkracht door de koningen van de onsmaak. Er is ruim baan gemaakt voor in beton gegoten terrassen. De hoek van het voormalige politiebureau naar ‘de Kring’ (‘Heineken Hoek’), waar vroeger de metershoge Neon bierglazen vrolijk, schuimend, dansten in de nacht is totaal gesloopt, een gapend gat. Ik verlang zelfs terug naar de zingende ‘Hara Krishna’ monniken.

Als dit geen beschermbaar stadsgezicht is… wat dan wel? Cultureel erfgoed. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waar ter wereld… Place Pigalle? Washington Square? Picadilly Circus?… zou een gezichtsbepalende hoek uit een historisch plein worden gehakt om plaats te maken voor beeldvervuilende nieuwbouw ? Wellicht op het Piazza Spania in Rome, met de Maffia weet je het nooit, is alles mogelijk. Hoe zuiver is deze koffie? Het wordt een luxe hotel. In de, niet eens zo verre, toekomst, wanneer alle bewoners zijn verjaagd vanwege onbetaalbaarheid zal Amsterdam zijn volgebouwd met hotelbunkers van waaruit toeristen naar elkaar kunnen kijken, zoals in pretpark Venetië.

Mij zien ze hier niet meer, na een ruim vijfentwintigjarig dienstverband (inmiddels ook al twintig jaar verleden tijd). Met het Plein wordt mijn jeugd afgebroken. Ik hoop dat degenen die verantwoordelijk zijn worden gestraft met een stevige en langdurige kiespijn en met een grote wrat op hun neus, zodat men ze duidelijk kan herkennen, om te voorkomen dat ze nog meer schade aanrichten. Binnenkort wordt de Muiderpoort gesloopt… die staat toch maar in de weg.

‘Der Hölle rache kocht in meinem Herzen’… een helse woede kookt in mijn hart (die Königin der Nacht/ Emanuel Schikaneder/Wolfgang Amadeus Mozart) Schilderij George Hendrik Breitner.