Home Nieuws uit Artis Verstoppertje spelen in Artis

Verstoppertje spelen in Artis

0

Visite. De bewoners aan de Plantage Kerklaan reageren er verdeeld op. De ringstaartmaki’s verdringen zich bij het raam van hun verblijf om te zien met wie ze het genoegen hebben. Het uitsteken van hun op een kleine hand lijkende voorpoten wekt de suggestie dat ze zich komen voorstellen. De zeeleeuwen springen met luide kreten uit het water om hun gasten te verwelkomen. Andere buurtgenoten hebben geen behoefte aan pottenkijkers. Een enkeling verstopt zich zelfs.

Lewis Daniels

De stokstaartjes, normaal altijd in voor gezelschap, hebben vandaag geen tijd voor bezoek. Eerst moet een bittere strijd om een lekker stuk rat worden uitgevochten. Verderop rust de familie leeuw in de ‘zijkamer’ van hun Kerbertterras. Ze zien geen reden de siësta te onderbreken voor publiek dat zomaar komt aanwaaien. Eerst de agenda maar eens trekken.

Ook de luiaard heeft vandaag geen energie om gastheer te spelen en doet, gebruikmakend van zijn schutkleur of ie niet thuis is. Een bladrijke tak of een dier die aan een boom hangt, hij weet dat een leek het verschil niet ziet en zet in op zijn grootste talent, niets doen. Zo redt hij zich al miljoenen jaren. Als de nood echt aan de man is, kan ie zich met 25 kilometer per uur uit de voeten maken.

De onechte gaviaal lost het anders op als hij liever alleen is. Hij verstopt zich onder water tot de bezoekuren voorbij zijn en wacht tot de schemering, zijn favoriete moment om aan de dag te beginnen. Zijn overbuurman, de netpython, houdt hetzelfde ritme aan. Beiden stellen zich verdekt op als ze actief zijn en slaan het liefst toe bij de waterlijn.

De uit West-Afrika afkomstige koningspython – ook wel balpython genoemd omdat ie zich oprolt bij gevaar –  is ook een nachtbraker. Hij heeft leren omgaan met bezoek dat op ongewenste tijden langskomt. Gewoon negeren, dan gaan ze vanzelf weg. Zijn soortgenoot, de Aziatische  groene boompython, neemt drastischer maatregelen. Opgerold als touw en bijna onzichtbaar voor publiek,  hangt hij tussen de bladeren. Door deze ludieke actie is hij deze week de beste in verstoppertje spelen.