Home Dwars nieuws Verzendhuis én een klein stukje Suriname

Verzendhuis én een klein stukje Suriname

0

Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels en -bedrijfjes. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten en diensten die ze aanbieden. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: de Pakkettendienst Suriname.

Wim Crezee

In de aanloop naar de feestdagen is het druk bij de Pakkettendienst. Medewerkster Truus Tjon heeft nauwelijks tijd om me te woord te staan. ‘Sorry, deze luchtvracht is net binnengekomen. De pakketten moeten ook weer zo snel mogelijk naar de mensen, zodat we hier weer ruimte krijgen voor een volgende zending.’ De telefoon rinkelt onophoudelijk. Aan de lopende band komen Surinamers binnen om hun pakketje op te halen. Drie keer in de week arriveert en vertrekt hier een zending van de ‘luchtpost’. ‘Zeepost’ komt eens in de twee maanden.

Mango’s

Truus Tjon heeft er nu haar volle aandacht bij nodig. Ze wil niet dat er aan het einde van de dag iemand z’n pakket mist of dat er een pakket opduikt waarvan de eigenaar onbekend is. Wat er zoal vervoerd wordt? Alles wat hier in Nederland makkelijk te verkrijgen is en in Suriname niet. En andersom. Vooral particulieren maken er gebruik van.

In de hoek staat een vrieskast met ijsjes gemaakt van exotisch fruit.

Opmerkelijk: de pakketten uit Suriname bevatten niet zelden mango’s. Daar is het nu de tijd voor. Kenners weten dat verse mango’s uit Suriname tien keer lekkerder zijn dan de mango’s hier uit de supermarkt. De supermarktmango’s worden onrijp geplukt om de bootreis van 2 weken te kunnen overleven. Dat is natuurlijk minder smaakvol dan het exemplaar dat gisteren nog aan een boom hing en per vliegtuig zojuist is aangevoerd.

Het komt ook voor dat vakantiegangers hun luchtbagage benutten voor verse vruchten en ander lekkers uit Suriname; de vakantiekleding gaat dan per zeepost retour naar Nederland. Truus: ‘Wat er precies in de pakketten zit, weten we niet. Als we het al zouden willen weten – die bevoegdheid hebben we niet. Dat is aan de douane.’

Sneller

Waarom een aparte Pakkettendienst? Je kunt de spullen toch ook met de ‘gewone’ post versturen? Truus: ‘Onze dienst is betrouwbaarder. Bij TNT Post gaat regelmatig iets mis, dan komt er een pakket om onopgehelderde redenen nooit aan. Bovendien zijn we veel sneller. Vandaag hier brengen, overmorgen op de plaats van bestemming in Suriname.’

Clay Armstrong

De drukte aan de balie bij Truus geeft me even de gelegenheid om om me heen te kijken. Het kantoor, dat een paar jaar geleden nog aan de Eerste Oosterparkstraat zat, herbergt natuurlijk allerlei verpakkingsmaterialen en kartonnen dozen in alle formaten. Maar grappig genoeg ook etenswaar uit Suriname. Vier het hier met Parbo bier. Even verderop valt te lezen: overheerlijk Fernandes Kerstbrood hier verkrijgbaar. In de hoek staat een vrieskast met ijsjes gemaakt van exotisch fruit. Aan de wand hangen dromerige schilderijtjes van weelderige natuur die een heimwee naar vervlogen tijden verraden.

Medewerker Clay, die bijspringt als het Truus te druk wordt, is de relaxedheid zelve. Terwijl hij de ruimte met de bezem weer fatsoeneert, vertelt hij over zijn droom: een zangcarrière. Hij is al bezig met demobandjes en zo. Ja ja, het zal wel, denk ik bij mezelf. Totdat hij een puntgave What a wonderful world laat horen. Wow, Louis Amstrong, roep ik enthousiast. ‘Clay Amstrong,’ verbetert hij me met een big smile. De man zit vol verhalen. Wijzend op een schilderij met tropische vruchten: ‘Vroeger maakten we van gedroogde pitten van de mango mooie dingen. Je haalt de kiem eruit en je hebt een klapportemonneetje.’

Kortom, een verzendhuis én een klein stukje Suriname in Amsterdam-Oost.

  • Pakkettendienst Linnaeus, Linnaeuskade 11.