Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Vinaigrette

Koken uit de Krat: Vinaigrette

0
Recept | Geroosterde wintergroenten met linzen, knoflook, kappertjesdressing en vegan feta.

Vinaigrette – afgeleid van het Franse vinaigre: azijn – is misschien wel een van de meest onderschatte onderdelen van een goede keuken. Het verhaal gaat dat de inspecteurs van de Michelingids in restaurants immer een groene salade bestellen; vooral om te checken of die goed is aangemaakt. Maar ja: wat betekent goed?

De grootste fout die je kunt maken is vinaigrette te vroeg door de salade mengen. Door de azijn verslappen de blaadjes vrij rap: ze zijn dan ‘fatigué’, leerde culinair journalist Johannes van Dam ons. Hij gaf ons ook een Frans gezegde mee. Voor het aanmaken van een salade zijn vier mensen nodig: een royaal iemand voor de olie, een zuinig iemand voor de azijn, een wijze voor het zout en een gek voor de peper.

Een verhouding van drie delen olie op één deel zure vloeistof werkt het beste, afhankelijk van de zuurgraad van je azijn of citroen. Experimenteren mag: knoflook, kappertjes, worchestershiresauce, blauwe kaas, tuinkruiden, je kunt van alles aan de vinaigrette toevoegen. Zorg er vervolgens voor dat je salade goed is drooggedept, en proef!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat