Home Overzicht Vier kunstenaars vertellen in de Waaier ‘Indische Buurt verhalen’

Vier kunstenaars vertellen in de Waaier ‘Indische Buurt verhalen’

0

Het buurtmuseum Indische Buurt heeft vier kunstenaars bij elkaar gebracht in de Waaier op het Obiplein. Daar vertellen ze hun verhaal over de Indische buurt en de Javastraat in het bijzonder. Tijdens de tentoonstelling zijn foto’s te zien van fotograaf en filmer Kibret Mekonnen en fotograaf Marnix Haak. Camille van Neer heeft twee buurtmultatuli’s getekend. Kunstenaar Netty Gelijsteen verbindt haar gouden randje om de Indische buurt met de gouden hekken om het Tianamenplein in Beijing. En ze koestert Nederlanders en geadopteerde vrouwen in geborduurde tekeningen op haar afdrukken van Beijing.

De Indische Buurt in Amsterdam is door investeringen een aantrekkelijk woon- en leefgebied geworden. De buurt breidt uit, nieuwkomers arriveren. De kilometerlange Javastraat verandert mee en weet eigenheid te behouden. Door het werk van journalist fotograaf Marnix Haak en filmer fotograaf Kibret Mekonnen kun je met de bewoners van de Javastraat kennismaken. Door de lens van de camera krijg je een inkijkje in de levendigheid, de activiteiten, in de straat en wijk. Een straat en wijk voortdurend in verandering waardoor verbinding zo belangrijk is. Asma, Imane en José, de Buurtmultatuli’s zorgen voor die verbinding. Zij zetten zich in voor de minderbedeelden en lossen problemen op. Kunstenaar Camille van Neer portretteerde de Buurtmultatuli’s.

Buurt met een gouden randje

De Indische Buurt, is letterlijk een buurt met een gouden randje. Kunstenares Netty Gelijsteen stempelde voor het 100-jarig bestaan om de Indische buurt een gouden rand. De buurt mag gezien worden, is wat het gouden randje zegt. Net als de portretten geborduurd op de rozerode vlaggen met de straatafdruk van Beijing van geadopteerde Chinese jonge vrouwen en Aziatische Nederlanders die tijdens de eerste weken van de coronapandemie onheus behandeld werden. Ook zij mogen gezien worden.

Buurtmuseum ook in het Amsterdam Museum

Het buurtmuseum Indische Buurt is ook present in het Amsterdam Museum dat tijdelijk in de Hermitage is gevestigd. Voor die tentoonstelling schreef Rob van Veelen van het buurtmuseum: ‘De Indische Buurt was aan het begin van de 21ste eeuw een van de slechtste wijken van Amsterdam. Slecht op het gebied van inkomen, gezondheid, schoolprestaties, veiligheid. Door investeringen van het rijk, de gemeente en de drie woningbouwverenigingen is de Indische Buurt is voor een deel nu een aantrekkelijk woon- en leefgebied. Er is evenwel nog steeds veel armoede. Bewonersorganisaties in de wijk kaarten dit onrecht aan en willen opkomen voor hun armere buurtgenoten. Ze werken met vertrouwenspersonen, die laagdrempelig persoonlijke ondersteuning en begeleiding bieden. En de gemeente erop aanspreken. Je zou ze ‘Buurtmultatuli’s’ kunnen noemen. José is zo’n voorbeeld.’

De tentoonstelling is te zien van 18 maart tot en met 18 april op maandag, woesndag en vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur in De Waaier aan het Obiplein.