Vijf kunstwerken verspreid over het Cruquiuseiland verwijzen straks naar de ‘rietlanden’, zoals het gebied vroeger heette. Elk kunstwerk heeft andere kleuren en die verwijzen naar de Sigma verffabriek die er gevestigd was. Beeldend kunstenaar James Beckett ontwierp de kunstwerken.

Op de rietstengels zijn elementen te vinden die verwijzen naar het verleden, heden en de toekomst van het Cruquiusgebied. Een voorbeeld hiervan zijn tabaks- en theebladeren. Dit waren belangrijke artikelen die in de Cruquiushaven werden ingevoerd.

De kunstwerken worden samen met de TU Delft en startup Tree Composites gemaakt. Voor de verbinding van de stam met de bladeren gebruiken ze materiaal dat is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Ook worden gerecyclede petflessen in de kunstwerken verwerkt. De kunstwerken worden mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Amvest.

Als de vergunning voor de plekken waar de rietstengels worden geplaatst rond is, wordt in 2024 gestart met de uitvoering. Begin 2025 zijn de kunstwerken dan klaar.