Home IJopener Vissen in het 5 Centen Bad

Vissen in het 5 Centen Bad

0
Piet Mercks

Stichting Geheugen van Oost verzamelt verhalen over Amsterdam-Oost van (oud)bewoners en anderen. Alle verhalen zijn te lezen op www.geheugenvanoost.amsterdam, zodat de geschiedenis niet verloren gaat. De IJopener publiceert regelmatig een verhaal. Deze keer doet Adrie Leoné verslag van visavonturen in het zogenaamde 5 Centen Bad, na de sluiting van dit zwembad in het Nieuwe Diep.

Adrie Leoné | Foto’s privebezit Adrie Leoné

Mijn vader Gerard Leoné was conducteur-tramwagenbestuurder en buschauffeur hoofdzakelijk op lijn 11 bij het GVB te Amsterdam. Ook heeft hij gewerkt op Bus M en Bus K rondje Centraal en Bus P; deze bus reed van de Javakade naar het Centraal station, hoofdzakelijk met zeelui en havenarbeiders. Hij had als hobby vissen en dat deed ie hoofdzakelijk in het Merwedekanaal (het Amsterdam-Rijnkanaal) vanaf het IJ tot aan de Kilometerbrug. Dat vissen dat had als doel, vissen vond ie natuurlijk fantastisch, maar hij deed het ook voor zijn gezin want alles wat ie ving werd opgegeten, vaak nog dezelfde dag. Hij viste hoofdzakelijk op paling en snoekbaars. Toen het 5 centen bad zijn deuren sloot heeft mijn vader daar veel gevist, hij huurde een roeibootje, de verhuurderij van de bootjes was aan de kant van het Zuiderzeepark, nu het Flevopark. Hij roeide naar het zwembad om te vissen, en als ik vrij had van school klom ik over de houten schuttingen om ook te vissen. En wat we daar allemaal hebben gevangen in die tijd is met geen pen te beschrijven. Zie de foto’s. Hij viste ook veel met Piet Mercks, de haringboer van het Dapperplein, op de foto met bril.

Adrie Leoné is in 1945 geboren in het Wilhelmina Gasthuis en woonde in de Madurastraat 27 2-hoog, en is daarna verhuisd naar de Djambistraat. Na enige jaren daar gewoond te hebben, verhuisde de familie Leoné naar de Lampongstraat. Na zijn trouwen ging hij met zijn vrouw wonen in de Wagenaarstraat en dat was een halve woning. Daarna zijn ze verhuisd naar Beverwijk.

Gerard Leoné