Home BoekvandeWeek ‘Vissen voor de Keizer’ van Didier Decoin

‘Vissen voor de Keizer’ van Didier Decoin

0

4 In Shimae, een armoedig gehucht langs de rivier de Kusagawa, heeft de jonge vrouw Amakusa Miyuki net haar man verloren, de begaafde visser Katsuro, leverancier van sierkarpers voor de keizerlijke hoofdstad. Hoewel diep in de rouw, neemt zij de taak op zich om de reeds door hem gevangen vissen zelf naar het hof van de keizer te brengen.

Met een lange stok waaraan aan iedere kant een vissenkorf hangt over haar schouders, begint  ze haar allegorische reis over bergen en dalen, door gevaarlijke bossen en troostend struweel. Al haar avonturen zijn een soort ontmoetingen met de kanten van Katsuro die ze nog niet kende maar liefdevol tegemoet treedt. Bovendien wordt Miyuki door alles wat ze meemaakt een wijzer en slimmer mens die niet met zich laat sollen.

Het boek is tevens een prachtige beschrijving van de Japanse maatschappij rond het jaar 1000, een machtig imperium met een uitgebreide bureaucratische hofhouding die in wezen de dienst uit maakt. De decadentie van deze bovenlaag komt me akelig bekend voor. Kortom, een bijzonder verhaal dat blijft verrassen tot het einde. Een dikke aanrader!

_____

Vissen voor de Keizer is geschreven door Didier Decoin
vertaald door Martine Woudt
verschenen bij J. M. Meulenhoff
Marlèn Nouta
is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303