Home BoekvandeWeek ‘Vissen voor de keizer’ van Didier Decoin

‘Vissen voor de keizer’ van Didier Decoin

0

27 Afgelopen vrijdag bespraken wij met onze leesclub Vissen voor de keizer van Didier Decoin. Zoals het op een goede leesclubavond hoort, liepen de meningen over het boek uiteen, maar waarover we het allemaal eens waren was dat Vissen voor de keizer een verrassend en bijzonder boek is.

Katsuro is meester in het vangen van de mooiste karpers bestemd voor de vijvers van de keizer. Elk jaar brengt Katsuro de vissen naar de keizerlijke hoofdstad Heian-Kyo waar hij ze in de vijver los laat. Als hij verdrinkt, rust op zijn jonge weduwe Miyuki de verantwoordelijkheid om de laatste taak van haar overleden echtgenoot Katsuro te vervullen.

Miyuki maakt in zijn plaats de lange en gevaarlijke reis naar Heian-Kyo en trekt daarvoor over bergen en door dalen en ontmoet verschillende kleurrijke figuren die haar van haar pad dreigen te brengen. Ze wordt zelfs beroofd van een aantal van haar karpers, maar zit niet bij de pakken neer en vervolgt haar reis die ze uiteindelijk succesvol ten einde weet te brengen.

Vissen voor de keizer is een filosofische avonturenroman waarin hoofdpersoon Miyuki zich ondanks alle ontberingen weet te ontwikkelen van een timide weduwe naar een zelfbewuste jonge vrouw.

Decoin heeft twaalf jaar aan het boek gewerkt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Bijzondere beschrijvingen van het dagelijks leven in Japan rond het jaar 1000, wisselen elkaar af met gedetailleerde beschrijvingen van kostuums, gebruiken en flora en fauna in die tijd. Hoogtepunt is een geurenwedstrijd uitgevaardigd door de Japanse keizer, waarbij zelfs bij de lezer alle zintuigen worden geprikkeld.

_____

Vissen voor de keizer is geschreven door Didier Decoin,
vertaald door Martine Woudt
en verschenen bij Uitgeverij Meulenhoff
Sharon Perlee
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145