Home Overzicht Vlaggetjesmonument in Bogortuin ter nagedachtenis overledenen covid-19

Vlaggetjesmonument in Bogortuin ter nagedachtenis overledenen covid-19

0
Vijftienduizend van de dertigduizend vlaggetjes zijn geplaatst.

Zondag waren het nog vijftienduizend witte vlaggetjes die ieder een dodelijk slachtoffer van de covid-19-epidemie vertegenwoordigen. Straks zullen het er vijfendertigduizend zijn. Dit tijdelijk monument in de Bogortuin op het Java-eiland is veranderd in een plek waar duidelijk zichtbaar is hoezeer de epidemie heeft ingegrepen.

Verbaasd over het nu al enorme aantal witte vlaggetjes lopen belangstellenden langs het grote grasveld. Sommigen als voorbijganger, anderen die heel bewust naar deze plek komen om stil te staan bij het verlies van hun dierbaren. Vrijwilligers steken stuk voor stuk de witte vlaggetjes in lange rijen in de grond. Een enorme klus.

Nog twintigduizend vlaggetjes te gaan…

De herdenking is een initiatief van de Stichting Protect EveryBody die ook aandacht vraagt voor de honderdduizenden Nederlanders in risicogroepen ‘die zich vaak gedwongen voelen zichzelf sociaal te isoleren’. Het eerbetoon is ook bedoeld als waarschuwing. Ook nu er een vaccin is, zullen grote aantallen mensen nog slachtoffer kunnen worden van de hoge viruscirculatie’, aldus de stichting.

De schattingen over het aantal slachtoffers van Covid-19 in Nederland lopen volgens de stichting uiteen van 35.000 tot meer dan 45.000 mensen, vandaar dit aantal vlaggetjes in de Bogortuin. In het coronadashboard van de overheid staat de teller van het aantal gemelde overleden coronapatiënten vandaag op 21.707.

Als je een vlaggetje als aandenken wilt bemachtigen kun je het zondag de 19 maart ophalen op de locatie in de Bogortuin. Stuur dan eerste een berichtje #CovidHerdenking.