Home Overzicht VOC-schip Scheepvaartmuseum maakt tijdelijk plaats voor clipper Stad Amsterdam

VOC-schip Scheepvaartmuseum maakt tijdelijk plaats voor clipper Stad Amsterdam

0

Het VOC-schip Amsterdam is sinds 1991 de grootste publiekstrekker van het Scheepvaartmuseum. Het is spannend om aan boord te gaan en het leven van zeelui van weleer te ontdekken. Dat kan de komende vijf maanden echter niet, want het schip is nodig aan renovatie toe en gaat voor groot onderhoud naar het dok. De clipper Stad Amsterdam legt de komende zeven maanden aan bij Het Scheepvaartmuseum. Vanaf zaterdag 12 september mag je aan boord een kijkje nemen.

Het VOC-schip wordt wekelijks onderhouden, maar een keer in de zoveel tijd is ‘groot onderhoud’ nodig. Nu wordt bijvoorbeeld iedere acht  minuten water uit het schip gepompt, omdat het anders volloopt. Tijdens de dokbeurt worden zwakke plekken in het schip gerepareerd en waterdicht gemaakt door naden te breeuwen, houtrot op te sporen en aangetast materiaal te vervangen. De masten worden vervangen en krijgt het schip een nieuw laag lak en verf om het te beschermen tegen weer en wind.

Clipper Stad Amsterdam meert de komende zeven maanden aan bij Het Scheepvaartmuseum. Het schip is bekend van SAIL en eind jaren 90 gebouwd. Het schip is gemodelleerd naar het koopvaardijschip De Amsterdam uit 1854. Het werd gebouwd op de Amsterdamse Oranjewerf en van 1998 tot en met 2000 afgebouwd bij Het Scheepvaartmuseum.

De Clipper is 76 meter lang en beschikt over 31 zeilen met een totale oppervlakte van 2.200 vierkante meter. Het schip heeft een authentiek dwars tuig, een scherpe clipper boeg en vaart als passagiersschip onder Nederlandse vlag. De Clipper heeft veertien luxe hutten, een ruime eetzaal, de longroom, voor diners en presentaties en een buitenbar.

Check www.hetscheepvaartmuseum.nl