Home Overzicht Volgend jaar nieuwe milieuzone taboe voor oudere dieselauto’s

Volgend jaar nieuwe milieuzone taboe voor oudere dieselauto’s

0

Heb je een dieselauto uit 2005 of ouder dan mag je er vanaf november 2020 niet meer binnen de Ring A10 in rijden. Dit geldt niet voor minder vervuilende dieselauto’s met een emissieklasse 3 of lager. Ongeveer 8.000 Amsterdammers hebben een oude dieselauto. Zij worden de komende maand door de gemeente per brief geïnformeerd.

Met een subsidie komt de gemeente je tegemoet in de kosten voor de sloop van je auto. De subsidie kun je vanaf januari aanvragen. Beslis je uiterlijk 31 maart 2020 dan kun rekenen op een extra bedrag. Per aanvraag ligt het subsidiebedrag tussen de € 500 en € 2.000. Voor voertuigeigenaren met een stadspas met groene stip is daarnaast een aanvullende subsidie beschikbaar voor aankoop van schoner vervoer. Voor de subsidieregeling is in totaal € 4 miljoen beschikbaar.

De nieuwe milieuzone voor Amsterdam past binnen de landelijke harmonisatieregeling voor milieuzones. Met de keuze voor een gele (voor emissieklasse 3 en hoger) en een groene milieuzone (emissieklasse 4 en hoger) wordt landelijk een eenduidige lijn neergezet voor alle gemeenten. Amsterdam kiest voor de schonere groene zone. Dat betekent dat vanaf november volgend jaar alleen dieselauto’s uit 2005 of ouder binnen de Ring mogen rijden. Deze nieuwe milieuzone is de eerste concrete uitwerking van het Actieplan Schone Lucht (ASL) van de gemeente Amsterdam. Het uiteindelijke doel van het actieplan is uitstootvrij en stil verkeer in 2030.

De milieuzone beslaat het gebied binnen de ring A10. De ringweg zelf blijft echter voor oude diesels bereikbaar. De huidige milieuzone voor brom- en snorfietsen verandert niet. Zeven (voormalige) industriegebieden zoals Amstel Business Park, RAI en Houthavens liggen binnen de ring maar zijn eerder buiten de milieuzone gehouden. Dat geldt ook voor Noord. Die gebieden vallen vanaf november 2020 ook binnen de milieuzone voor vrachtauto, taxi, bestelauto en autobus.

De subsidieregeling wordt op 18 december 2019 behandeld in de gemeenteraad. De milieuzone ligt ter inspraak van 6 januari tot 17 februari 2020.