Home Dwars nieuws Voordelige zonnepanelen

Voordelige zonnepanelen

0
Zonnepanelen op de Geert Grote school in Zuid.

Is er eigenlijk een reden om geen zonnepanelen op je dak te leggen? Zeg maar een echt goede, steekhoudende reden om het niet te doen? Nee. Er zijn alleen maar redenen om het wel te doen. Zo, dat is opgelost. Nu volgt een aanbeveling.

Peter Hoogendijk | Foto Martijn Steiner Lovisa | Dwars

Als je nog geen panelen hebt, maar er wel over nadenkt, dan is het nu een goed moment om in te stappen. De gemeente heeft namelijk een project opgezet om met een collectieve inkoopactie en goede begeleiding nog voor de zomer panelen op je dak te regelen. Het is het Jaar van de Zon en wethouder Marieke van Doorninck heeft zonnige ambities. Momenteel loopt de Zonnepanelenactie Amsterdam Oost.

Laaghangend fruit
Deze actie geldt in eerste instantie voor huiseigenaren zonder VvE. Dat komt omdat VvE’s in de praktijk moeilijk tot besluiten komen, ook als het gaat om zonnepanelen. Als een aantal leden het niet ziet zitten, geen investering wil of kan doen, geen goedkope lening wil afsluiten, of een andere niet-steekhoudende reden kan bedenken, dan gaat het feest meteen niet door. Huiseigenaren zonder VvE (mensen met een eigen dak) hoeven niet met zo’n vereniging te vergaderen. Die kunnen zelf een besluit nemen of ze panelen willen of niet. Deze bewoners worden aangeduid met de term ‘laaghangend fruit’. Dan weet je dat.

Overigens, als jouw VvE aantoonbaar een besluit genomen heeft om zonnepanelen aan te schaffen, dan kun je gewoon meedoen met deze collectieve inkoopactie. Het gaat erom dat de installateur niet kan wachten op Poolse landdagen rondom de VvE-besluitvorming.

‘Tech savvy’
De gemeente heeft voor deze actie samenwerking gezocht met het Regionaal Energieloket (REL), een club die expertise en verbinding combineert. Zij nemen de gemeente werk uit handen, ze zijn ‘tech savvy’ en ze hebben een goede reputatie die ze natuurlijk willen behouden. Het REL is een handige intermediair tussen overheid, bedrijfsleven en bewoners.

Het REL doet het voorwerk, zoals de selectie van installateurs uit de buurt, de selectie van goede zonnepanelen, de communicatie met de bewoners en de organisatie van een bijeenkomst. Alles in overleg met de gemeente en met buurtorganisaties, zoals Natuurlijk IJburg en Watergraafsmeer Samen Duurzaam. Op donderdag 2 april is de laatste bewonersavond in Café Frankendael, deze is vrij toegankelijk.

Offerte ter plaatse
Even de voordelen van de actie op een rij: er is een zonnepaneleninstallatiebedrijf geselecteerd dat kwaliteit en garanties levert door een partij uit onverdachte hoek. Door de collectieve inkoop zijn er kortingen bedongen. Als de bewoners dat willen, kunnen ze een afspraak maken voor een individuele offerte. De installateur komt langs, bekijkt en berekent de situatie en kan meestal ter plaatse een offerte uitbrengen. Dan nog kunnen de bewoners van het aanbod afzien. Als ze wel akkoord gaan, worden de panelen nog deze zomer gelegd. Er kan zelfs een voordelige lening worden afgesloten bij de gemeente, waardoor de investering niet in een keer op tafel hoeft.

De offerte hangt van verschillende zaken af. Hoeveel panelen kunnen er gelegd worden; hoeveel panelen zijn gunstig en gewenst; is het dak schuin of plat. Dat soort. Op de bewonersavond kunnen alle vragen gesteld worden, maar ook nu is via de website van het REL alle informatie beschikbaar.

Als je wel in een ‘moeilijke’ VvE zit, of je bent huurder, wat dan? Je kunt in elk geval overstappen op een groene energieleverancier zoals Greenchoice (www.wisenederland.nl) of meedoen met een energiecoöperatie ( www.ecostroom.nu of www.zuiderlicht.nu).
VvE’s kunnen een bemiddelaar inschakelen (zie bv www.vvebelang.nl of www.vvezonnecoach.nl).
Verder kun je je licht opsteken bij bijvoorbeeld www.regionaalenergieloket.nl/amsterdam, www.milieucentraal.nl en www.02025.nl.

Ons VvE-tje van twee leden heeft sinds augustus panelen. Ik vind dat geweldig! Goed voor eigen, decentrale energieopwekking, goed voor schone en goedkope energie. Meer weten? [email protected]