Jazzfest Amsterdam, ‘ongetwijfeld het beste jazzfestival van Amsterdam’ (het Parool) staat bekend om bijzondere nieuwe combinaties van jong talent en gevestigde namen uit verschillende stromingen. Als vooruitblik op de nieuwe editie, van 16 maart aanstaande, presenteert het Bimhuis ook dit jaar een spannende mini-versie met drie optredens op één avond: Flatland Prayer, Harmen Fraanje en Gumbo Night Band.

Het compacte ensemble Flatland Paryer met vocalen, trompet en contrabas improviseert aan de hand van een breed scala aan invloeden: Amerikaanse folk, avant-jazz en hedendaags klassiek. Songs geschreven door bassist River Adomeit worden geïnterpreteerd door vocalist Liva Dumpe en trompettist Antonio Moreno. Performances van het trio voelen wonderlijk intiem aan, alsof je een huiskamer binnenkijkt.

Harmen Fraanje is een gevierd improvisator op piano die internationale roem verwierf, onder meer door samenwerking met Ernst Reijseger en Mola Sylla aan soundtracks van Werner Herzog. Hij trad eerder in het Bimhuis op in diverse formaties, onder meer met het Michael Moore Fragile Quartet en als duo met de Noorse trompettist Arve Henriksen. Op 6 januari speelt hij solo.

Gumbo Night Band komt voort uit de roemruchte Gumbo Night in de Amsterdamse club De Nieuwe Anita. Bedoeld als hommage aan New Orleans, de bruisende geboorteplaats van jazz, rhythm & blues en funk, hebben hier de afgelopen tien jaar illustere namen uit de Nederlandse muziekwereld opgetreden. Laat je omgeven door het geluid, de atmosfeer en ja: zelfs de smaak van New Orleans.

Jazzfest Minifest,t driedelig minifestival op 6 januari om 20.30 uur in het Bimhuis.