Home Overzicht Vorig jaar verdwenen 308 parkeerplekken in Oost

Vorig jaar verdwenen 308 parkeerplekken in Oost

0

In vier jaar tijd heeft de gemeente 7108 parkeerplekken geschrapt. Dat zou betekenen dat een gebied met een oppervlakte van ruim 21 voetbalvelden in de openbare ruimte is vrijgekomen. voor fietsenrekken, groen en verkeersveiligere stoepen en straten. Vorig jaar zijn 1647 parkeerplekken verdwenen. In Oost zijn dat er 308. Dat is twee keer zo veel als in het jaar ervoor.

Bron gemeente Amsterdam

Bij de herinrichting van straten zoals de Eerste van Swindenstraat, de Weesperzijde en de Wenckebachweg zijn de meeste parkeerplekken (48 procent in Oost) opgeheven. Voor vergroening is plaatsgemaakt op de Brigantijnkade en de J.M. van der Meylaan, daarbij gaat het om 38 procent van de parkeerplekken in Oost. In een hele reeks straten is ruimte gemaakt voor fietsparkeren. Dat heeft 13 procent van de parkeerplaatsen gekost.

In totaal moeten er in de stad eind 2025 ongeveer 10.000 bestaande parkeervakken zijn opgeheven. Voordat de gemeente parkeervakken opheft, wordt getoetst of de parkeerdruk het toelaat. Als die te groot is, gebeurt het niet. Maar in geen enkel stadsdeel is de parkeerdruk na het opheffen van parkeervakken duidelijk groter geworden, aldus ge gemeente.

Uiteraard komen er ook weer parkeerplekken bij. Zo zal er in buurten waar nieuwbouw plaatsvindt behoefte zijn aan parkeren in de openbare ruimte.