Theater is voor mensen, maar waarom eigenlijk niet voor kippen? Dat vroeg kunstenaar Anne Hofstra zich af bij de voorbereiding voor een voorstelling als onderdeel van het Fringe Festival. Ze leefde zes weken tussen de kippen. Ze zong, danste, vertelde verhalen en onderzocht zo wat kippen zouden willen van een theatervoorstelling. Voor Ja21 in de gemeenteraad is de voorstelling aanleiding voor vragen over het Fringe Festival.
De belangstelling voor de voorstelling KIP bij Mediamatc is groot. Alle voorstellingen waren snel uitverkocht en de reacties zijn positief. Echter niet voor Ja21 die zich voor raadsvragen baseert op een onderwerp van AT5. Die raadsfractie vindt het onderwerp een mooie aanleiding om uitgebreid vragen te stellen over het Fringe Festival. Zo wil ze onder meer weten hoeveel subsidie de gemeente in de afgelopen tien jaar aan het festival heeft verleend en hoe die tot stand is gekomen.
Volgens kunstenaar en onderzoeker Anne Hofstra denken wij mensen denken graag dat we de enige slimme soort op aarde zijn, maar hoe meer we leren over andere soorten, hoe meer we die gedachte moeten bijstellen. Kippen zijn veel slimmer dan we denken. Ze hebben emoties, zijn empathisch en hebben een complex taalsysteem. Maar of ze zich kunnen verwonderen, en of ze van kunst kunnen genieten, dat weten we niet. Op 17 september is de laatste voorstelling.
Het Amsterdam Fringe Festival toont ieder jaar in september elf dagen lang een mixmash van theater, performance en dans van nieuw, opkomend en ongetemd talent. Het festival presenteert een multidisciplinair programma van ruim zestig kunstenaars. Mediamatic aan de Dijksgracht schuwt voorstellingen en activiteiten die spraakmakend zijn niet.