Home Dwars nieuws Vrolijke plant op ziekenhuispijp

Vrolijke plant op ziekenhuispijp

0

Mij waren ze nog niet opgevallen. De lampionplanten die omhoog klimmen langs de zwarte schoorsteenpijp van het OLVG aan de Ruysstraat. Die pijp is bijna 40 meter hoog en je kunt hem zien als je bij het ‘s Gravesandeplein loopt of woont. Of wordt afgeleverd bij de EHBO-ingang en dan heb je meestal niet veel aandacht voor dat soort zaken.

Anneke Hesp | Foto’s Iris Le Rütte (geheel), Pascal Scheurwater (detail), Hans Oostrum (portret)

‘Je moet wel omhoog kijken’, zegt kunstenaar Iris Le Rütte. Eerder ontwierp zij boven de lichtstraat van het OLVG een lange rij dierensilhouetten voor de kinderafdeling. Passanten die ervan weten kijken ook omhoog, anderen lopen onwetend door.

Gepensioneerd ziekenhuisarts Robert van Andel voegt er aan toe: ‘Als je ernstig ziek bent en in een van de kamers ligt met uitzicht op zo’n sombere schoorsteenpijp is dat niet opbeurend. Een prettige omgeving als je het toch al zwaar hebt, is zo belangrijk. Het is fijn dat dit is gelukt. En zeker mede te danken aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst en onvermoeibare hulp vanuit het OLVG.’

Blokkeren ambulances

Die hulp kwam ook van de ziekenhuismedewerkers die me naar het kunstwerk zien kijken. ‘Dit is mooi he? We hebben er een hoop werk aan gehad. Maar we deden het in de eerste dagen van de vakantie.’ Van Andel verduidelijkt: ‘Veel mensen zijn in die tijd weg en het is tamelijk rustig. Alleen dan kun je zo’n toegang blokkeren voor de ambulances.’

Het was een technisch hoogstandje waar de afdeling bouwzaken ook trots op is. Le Rütte hield er rekening mee dat het kunstwerk van de kant van de ziekenkamers, van de buurt en van de kapel moest kunnen worden gezien. Geneeskrachtig Iris Le Rütte maakte de dromedarissen over de Ringvaart voor het Amstelstation en de hazen die ook dit jaar weer bij Art Zuid te zien waren. Voor de schoorsteenpijp had ze verschillende voorstellen, onder andere eekhoorntjes die omhoog klimmen. Maar de keuze viel uiteindelijk op de vrolijke lampionplant of physalis. Het is een geneeskrachtige vrucht die ingezet wordt bij klachten rond de urinewegen en mensen van allerlei culturen en leeftijden aanspreekt. Bij sjieke desserts decoreert het wel eens een hapje ijs.

Slingeren

Het rekenwerk voor de juiste krommingen en de juiste positionering was een behoorlijke uitdaging voor Le Rütte. ‘Voor het effect zijn de bloemen en takken namelijk niet direct op schoorsteen aangebracht, maar met tussenruimte tot de pijp geplaatst. Bovendien moet het kunstwerk blijven zitten bij windkracht 12, valwinden en slagregens.’ De klus werd geklaard door mannen die gewend zijn om lichtreclames hoog bij gebouwen te plaatsen. Uiteindelijk lukte het hen de zware constructies bij windkracht 6 al slingerend op de juiste plek te bevestigen.