Home Lezen en schrijven ‘Worden wat je wil’ in de Kinderboekenweek

‘Worden wat je wil’ in de Kinderboekenweek

0

De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend feest op scholen, in de bibliotheek en natuurlijk bij de boekhandels. De Rebelse Voorleesestafette komt naar IJburg Boeken en naar Linnaeus Boekhandel waar eerst nog een andere voorstelling te zien is. Java Bookshop bezoekt scholen en ook Boekhandel van Pampus gaat naar een school. Overal is het thema van de Kinderboekenweek terug te vinden: ‘Worden wat je wil’.

‘Worden wat je wil’, het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of youtuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

Dromen kunnen de kinderen ook bij de boekhandels. Bijvoorbeeld bij IJburg Boeken waar Illustrator Kwennie Cheng op zaterdag 9 oktober komt voorlezen uit Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen. Kwennie Cheng illustreerde onder andere Hannie Schaft en Sifan Hassan in het boek. Ze leest ongeveer een uur voor en natuurlijk is er ook ruimte voor het stellen van vragen. De Rebelse Voorleesestafette start om 14.00 uur.

Een dag later, op zondag 10 oktober zijn er twee voorstellingen bij Linnaeus Boekhandel.
Om 10.30 uur speelt Roos Hoogland de speciaal voor Linnaeus Boekhandel gemaakte voorstelling Dokter Vos, gebaseerd op het gelijknamige boek van Daan Remmerts de Vries. Vos wil heel graag dokter worden, maar de dieren in het bos zijn allemaal gezond. Dan verzint Vos een plan om toch patiënten in zijn spreekkamer te krijgen… Voor kinderen tussen 4 en 7 jaar.

Daarna is er een programma voor kinderen vanaf een jaar of zeven. Om 12.00 uur kun je  met de Rebelse Voorleesestafette leren hoe je een rebels meisje wordt, want dan komt de Rebelse Voorleesestafette’. Iris Revers verzorgt de  voorleesvoorstelling van ongeveer drie kwartier. De boekhandel laat weten dat de voorstelling uiteraard ook zeer geschikt is voor brave jongens. Iris Revers (van Piet en Kees illustraties) is onder andere bekend van haar illustraties in het boek Bedtijdverhalen van rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen.

Op zaterdag 16 oktober is er bij IJburg Boeken een meet & greet met Wietske Blokker die voorleest uit haar boek Flip en het vliegende paard. Ze schreef het boek en Thé Tjong-Khing maakte er de illustraties bij. Wietske Blokker is er om 14.00 uur.

‘Worden wat je wil’, is het thema van de Kinderboekenweek. Maar waar droomde jij vroeger van? De mensen van Linnaeus Boekhandel droomden vroeger ook over hun toekomst. Zo wilde Jeanine wereldreiziger worden, Mieke kinderarts, Anja automonteur, Vera boerin (en nog steeds! weet er iemand nog een boerderij?). Jan fantaseerde over basgitaar spelen in een popgroep, Igor wilde sportjournalist worden, Edith wilde bij de radio en Marianne was een echte dromer: boerin, danslerares, dichter, indiaan, moeder… Uiteindelijk werden ze allemaal boekverkoper en staan ze de hele dag tussen de dromen van anderen. Ze kunnen heel goed wegdromen bij alle boeken. Eigenlijk hebben ze hun ultieme droombaan gevonden!

Tijdens de Kinderboekenweek van 6 tot en met 17 oktober liggen de boekwinkels vol met de mooiste kinderboeken. Het kinderboekenweekgeschenk ontvang je bij aankoop van tenminste 12,50 euro aan kinderboeken.