Home Waar is dit... Waar is dit….

Waar is dit….

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’

Waar is dit? Klik en je weet het!

Kunstwerk wat herinnert aan de renovatie van de Oranjesluizen

Het kunstwerk bevindt zich bij de Oranjesluizen. Tussen 1997 en 2000 werd het oude sluizencomplex ingrijpend gerenoveerd en gemoderniseerd. De fundering werd vernieuwd en de sluizen kregen dubbelkerende deuren. Het kunstwerk van kunstenaar Jeroen Mies herinnert aan de renovatie. Het werd op 29 januari 2014 onthuld.

De Oranjesluizen zijn een complex van schutsluizen in het IJ. Ze vormen de grens tussen het Binnen- en het Buiten-IJ en dragen bij aan het op peil houden van de waterhoogte in het Noordzeekanaal. En voorkomen dat er niet te veel zilt water uit het Noordzeekanaal in het IJsselmeer komt. De sluizen worden beheerd door Rijkswaterstaat. Het complex strekt zich uit van het dorp Schellingwoude op de Noordoever van het IJ tot het Zeeburgereiland. De plek stond vroeger bekend als de Paardenhoek.

Het complex bestaat uit drie kleinere sluizen, een grote sluis en twee vispassages. De kleinere sluizen hebben schutkolken van 14 bij 67 meter (twee stuks) en 18 bij 90 meter.

De grote sluis uit 1995, de Prins Willem-Alexandersluis, heeft een kolk van 24 bij 200 meter en schuifdeuren die over een hydrovoet glijden. Hierbij wordt onder hoge druk vanuit de deur een zeer dunne laag water onder de deur gespoten waardoor de weerstand afneemt en de deuren kunnen schuiven. Daarom werd een aparte sluis gebouwd voor de binnenvaart, de Prins Willem-Alexandersluis. Deze werd in 1995 geopend.

De sluizen worden bediend vanuit twee bedieningsgebouwen. Jaarlijks passeren ongeveer 120.000 schepen de sluizen. Wandelaars en fietsers kunnen over de sluizen het IJ oversteken. 

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten