Home Waar is dit... Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’

Klik en je weet het!

Mbulu Gnulu, een hoofd op drie pootjes

Bovenop een peperbus op de hoek van de Czaar Peterstraat en de Oostenburgergracht staat Mbulu Gnulu. Als je de West-Afrikaanse Bantu-taal nog niet beheerst: Mbulu Gnulu betekent letterlijk ‘de verbeelding van de geest van de dode’. De maker,  Alexander Schabracq woont en werkt in Amsterdam en laat zich inspireren door primitieve kunst uit verre oorden.

Deze Mbulu Gnulu is in 1991 geplaatst op een reclamezuil op de hoek van de Czaar Peterstraat en de Oostenburgergracht. Als je goed naar het geheel kijkt, valt er een lichaam in te herkennen. In ieder geval een hoofd. Weliswaar in de vorm van een oranje rugbybal met rood-witte hoorns, paarse uitsteeksels en een grote inham in het midden met daarin drie gele ballen, maar toch een hoofd, en niet zo’n kleintje ook.

Wat doet een Afrikaanse reliekhouder op een zuil vol met reclameposters in het centrum van Amsterdam? Simpel genoeg: hij vervult zijn oorspronkelijke functie en waakt over het drukke kruispunt. Alleen waakt hij hier over de levenden in plaats van de doden. Omdat de Mbulu Ngulu traditioneel op een mand met overblijfselen van een voorouder geplaatst werd, staat hij nu boven op een peperbus. Het is een simpel beeld, ‘een hoofd op drie pootjes’ en een beschermer. Mocht je dus een keer oversteken op dit kruispunt, dan weet je dat er een Mbulu Gnulu over je waakt. En dat is toch een verdomd fijn gevoel.

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten