Home Overzicht Waar is dit..

Waar is dit..

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’

Waar is dit? Klik en je weet het!

En weg zijn de flowers van Karel Appel

 

Dit is de ontmantelde sokkel van het fraaie kunstwerk Flowers van Karel Appel op het Oosterspoorplein, voor het Muiderpoortstation. Ook deze sokkel staat er even niet. Een vrachtwagen is er tegenaan gereden en heeft enkele granieten delen van de sokkel beschadigd. Ook het beeld is verwijderd omdat het anders zou kunnen omvallen. Gelukkig hadden we deze foto nog in het archief.

Deze foto hebben we uit het archief gevist om nog even te kunnen genieten van het kunstwerk. Het staat er al sinds 5 september 2002 en komt waarschijnlijk in februari weer terug.

Het bronzen ‘Flowers’ uit 1991 is 1,5 meter hoog en 2 meter breed. Het staat op een sokkel van donkergrijs graniet. De meester zelf is tevreden over de locatie op het Oosterspoorplein. ‘Flowers’ is eerder geëxposeerd bij het paleis aan de Lange Voorhout in 1993, in Gailole (Italië) en Villa Medici in Rome. Vanaf 1999 tot februari 2002 heeft het kunstwerk in de openbare ruimte bij de Universiteit van Florence gestaan.

Karel Appel werd in 1921 geboren op de Dapperstraat 7 en is een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Het stadsdeel wil graag de herinneringen aan zijn jonge levensjaren in de Dapperbuurt levend houden met dit beeld.

Appel bleef tot ver na zijn tachtigste actief. ‘Des te ouder ik word, des te sneller vernieuw ik. Ik leef met elan en enthousiasme, dat zie je aan de kleur’, zei hij. Hij voegde er echter aan toe dat alle ellende van de wereld ook haar weerslag vond in zijn werk.

Meer Bijzondere plekken