Home IJburg Martin Schüler exposeert bij Factor IJ

Martin Schüler exposeert bij Factor IJ

0

‘Mijn hele leven veranderde toen ik in 2018 mijn pluche kat Gondula ontmoette’, vertelt de Duitse kunstenaar Martin Schüler. Gondula hem de opdracht kunst te gebruiken om de wereld te bemoedigen met knuffels. Hij laat nu zijn werk zien bij Factor IJ. ‘Naast tentoonstellingen in binnen- en buitenland provoceer ik door middel van kunstacties en publiceer ik boeken met mijn werken.’ Sinds de coronacrisis reist Gondula de wereld rond om indrukken op te doen uit andere landen.

Martin Schüler bracht een groot deel van zijn jeugd door in een kindertehuis en op een speciale school omdat hij lijdt aan het syndroom van Asperger. ‘Destijds hield ik me vast aan de knuffelbeesten die ik kreeg, ook al waren het maar stoffen en afbeeldingen van echte dieren. Ze gaven me een gevoel van warmte en veiligheid. Ook al ben ik nu volwassen, ik weet welke waarde deze wezens hebben voor mensen die een schouder zoeken om op te leunen. Dat laat ik zien met mijn kunst.’

Voor de opening plaatste Martin Schüler zijn kunstwerken als een eiland van kleuren midden in de galerie. Overal lieten de meiden van Carmel’s Karaokeparadise ons meezingen. Op de vernissage vertelde hij hoe hij schilderen gebruikte om een moeilijke jeugd te verwerken. Zijn pluche kat Gondula hielp hem zichzelf beter te begrijpen als persoon. ‘Het gaat erom je innerlijke kind te vinden’.

Tot 10 december hangt het werk van Martin Schüler in de etalage van Factor IJ, Pampuslaan 11 op IJburg.

Foto’s Daniele Lessing