Home Overzicht Waar is dit..

Waar is dit..

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’

Waar is dit? Klik en je weet het!

OostCast

Laten we eerlijk zijn, dit bord staat niet op een verborgen plekje en je loopt er niet zomaar voorbij. Het staat midden op het trottoir en als je even niet oplet loop je er tegenaan. Op het bord staat meteen ook waar je het bord kunt vinden, in de Linnaeusstraat, vlakbij de Wijttenbachstraat. Geen verrassing dus.

Op het bord staat zoveel informatie dat maar weinig mensen even stilstaan om de tekst te gaan lezen. Het bord is onderdeel van de drie kilometerslange wandelroute langs zeven informatieborden. Het thema van die borden is de koloniale geschiedenis en de beeld-vorming over zwarte mensen. Deze wandelroute sluit dan ook aan op de tentoonstelling Zwartheid Onder Ogen Komen in The Black Archives. De wandeling verbindt The Black Archives op de Zeeburgerdijk met het Slavernijmonument in het Oosterpark.

​OostCast Koloniaal Oud-Oost, dat is de naam van het project, het nodigt je uit om meer te leren over de geschiedenis achter straatnamen en andere plekken in Oost, en de onderbelichte verhalen die hieraan verbonden zijn.

De zeven borden op de route zien er prachtig uit, maar om de uitgebreide teksten op straat te gaan lezen, lijkt niet zo’n goed idee. Om het verhaal goed over te brengen moet je voor andere mogelijkheden kiezen. Gelukkig is er naast de wandelroute ook een podcast over straatnamen en plekken in Amsterdam Oud-Oost beschikbaar. En een mooie plek op het internet waar je rustig de informatie tot je kunt nemen.

De wandelroute is beschikbaar tot 12 april.