Home Overzicht Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’ Toch wil je het wel weten.

Klik en je weet het!

Spreeksteen in het Oosterpark

In het Oosterpark, dicht bij de ingang naast het Kunsthek in de Linnaeusstraat staat een stuk steen met daarnaast een pijp. Het is de spreeksteen. Hij staat uitdagend te wachten op sprekers en daarbij een luisterend publiek. De spreker staat op de steen en laat zijn gedachten de vrije loop. Het is een soort ‘zeepkist’, een Nederlandse variant op Speakers’ Corner in het Londense Hyde Park. Op zondagmiddag zouden sprekers zich moeten verdringen om hun ideeën en boodschappen over te dragen. Maar helaas, het is vergeefs wachten op sprekers en luisteraars.

De eerste spreeksteen, die stond vlak bij de muziekkoepel.

Het eerst sprekersuur was op 5 mei 2005. Aanleiding was de moord op Theo van Gogh die een half jaar daarvoor had plaatsgevonden in de Linnaeusstraat, een paar honderd meter verder. De stichting Spreeksteen Amsterdam zou sprekers uitnodigen. Het was op een andere plek in het park, vlakbij de muziekkoepel en met een andere steen. De discussie stond open en het stond iedereen vrij te komen en te gaan, te spreken of te luisteren. De eerste tijd functioneerde de Spreeksteen alsof hij in Hyde Park stond. Iedere zondag was er wel wat te beleven.

Later is de Spreeksteen verplaatst naar de plek bij het water. Vanaf augustus 2006 zou heel ambitieus www.spreeksteen.tv van start gaan en digitaal de steen ondersteunen. Maar die website bestaat inmiddels niet meer. De Spreeksteen op de nieuwe plek bij het water staat nog steeds. Helaas is op zondagmiddag stil rond de Spreeksteen. Maar heb je ideeën voor een doorstart, neem dan contact op met [email protected]. In oost-online plaatsen we de Spreeksteen alvast in de Agenda: iedere zondagmiddag vanaf 13.00 uur in het Oosterpark.

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten